Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви
Коментари Харесай

Жозеп Борел: ЕС ще увеличи военната подкрепа за Украйна

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи в неделя, че блокът ще усили военната поддръжка за Украйна. Тази вест идва откакто късно в събота Конгресът на Съединени американски щати одобри законопроект за краткотрайно финансиране, който пропуща помощта за Украйна.

Борел сподели на конференция по време на посещаване в Киев, че в лицето на „ екзистенциална опасност за Европа “, Европейски Съюз желае да усили военната помощ за Украйна.

„ Нека да забележим какво ще се случи в Съединени американски щати, само че от наша страна ще продължим да поддържаме и ще усилваме поддръжката си “, отговори Борел на въпрос за вота във Вашингтон.

„ Украинците се бият с цялата си храброст и качества “, сподели той. Ако Европейски Съюз желае те да бъдат по-успешни, „ би трябвало да им предоставим по-добри оръжия и по-големи “.

В изказване, оповестено в X, Борел сподели, че блокът приготвя „ дълготрайни задължения за сигурност за Украйна “. Той сподели на конференцията, че се надява страните членки да реализират решение за увеличение на помощта " преди края на годината ".

Украинският външен министър Рустен Умеров благодари на Борел в изказване на X за „ непрекъснатата поддръжка “ и сподели, че срещата е „ насочна точка за ужасно съдействие “.

Той добави, че техните полемики по отношение на военната помощ на Европейски Съюз обгръщат „ артилерия и муниции, противовъздушна защита, EW (електронна война) и дълготрайни стратегии за помощ, образования и локализация на отбранителната промишленост “ в Украйна.

Тази седмица Европейската организация по защита сподели в отговор на въпроси на Ройтерс, че седем страни от Европейски Съюз са поръчали муниции по скица за публични поръчки, с цел да доставят незабавно нужните артилерийски снаряди на Украйна и да попълнят изчерпаните западни ресурси.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР