Ръководителят на управляващия преходен Суверенен съвет на Судан генерал Абдел

...
Ръководителят на управляващия преходен Суверенен съвет на Судан генерал Абдел
Коментари Харесай

Сблъсъци в Судан: Военните арестуваха премиера, гражданите протестират

Ръководителят на ръководещия временен Суверенен съвет на Судан военачалник Абдел Фатах Бурхан разгласи този понеделник изключително състояние в страната и заяви, че разпуска съвета и държавното управление, съобщи „ Ройтерс “.
военачалник Абдел Фатах Бурхан Снимка: EPA
Генерал Бурхан съобщи, че остава привързан с подписаните от страната му интернационалните контракти. Судан е една от четирите арабски страни, които неотдавна взеха решение да признаят Израел, показва „ Франс прес “.

Малко по-рано денем суданският министър-председател Абдала Хамдок е бил подложен под домакински арест, откакто неидентифицирани военни сили обсадиха къщата му през днешния ден, заяви телевизия „ Ал Хадас ", представена от „ Ройтерс “.
Абдала Хамдок Снимка: Ройтерс
Въоръжените сили, които държат Хамдок под домакински арест, оказват напън на премиера, с цел да изрази той поддръжка за преврата, оповестиха от министерството на информацията. От изказването на ведомството излиза наяве, че министър председателят е отправил апел към суданците да се опълчват спокойно на опита за прелом. Премиерът е съумял да насочи апела си, преди да бъде арестуван и отведен на незнайно място, отбелязва ТАСС.

Според „ Ал Хадас “ судански военни сили са арестували също четирима министри и член на ръководещия съвет. Военни са нахлули и в къщата на медиен консултант на премиера Хамдок и са го арестували, споделиха източници от фамилията, представени от „ Ройтерс “.

Суданската войска е открила надзор върху постройката на суданското държавно радио и телевизия в Хартум, съобщи телевизия " Ал Арабия ", представена от ТАСС. По-рано постъпи информация за блокиране на мобилните връзки и на интернета в суданската столица.
Снимка: Ройтерс
Понастоящем два от трите мобилни оператора на процедура не работят, заяви телевизия " Аш Шарк ". Местните поданици изпитват огромни компликации с информационните връзки. Летището на Хартум е затворено и интернационалните полети краткотрайно са спрени, заяви телевизия " Ал Арабия ".

Тежко въоръжени судански бойци и членове на паравоенни групировки са ситуирани по улиците в столицата, с цел да лимитират придвижването на цивилните. Протестиращи, носещи националното знаме, горят гуми в разнообразни елементи на града, съобщи „ Ройтерс “, базирайки се на свидетел.
Снимка: Ройтерс
Най-малко 12 души са получили огнестрелни пострадвания при конфликти сред протестиращи и силите за сигурност в Хартум, заяви Комитетът на суданските лекари, представен от телевизия „ Ал Арабия “.

Арестите и конфликтите стават на фона на възходящо напрежение сред генералите и продемократичното придвижване, подело протеста против някогашния властнически президент Омар Башир. В неделя специфичният делегат на Съединени американски щати за Африканския рог Джефри Фелтман се срещна в Хартум с военни и цивилни водачи в опит да се откри компромис за решаването на разногласията.
Снимка: Ройтерс
Влошаващите се връзки сред военните и цивилните в преходното държавно управление заплашват прехода към народна власт в Судан, почнал, откакто армията смъкна от власт Башир и неговото ислямистко държавно управление през април 2019 година след близо три десетилетия властническо ръководство.

Сегашната рецесия се изостри след опита за прелом предишния месец, виновността за който бе хвърлена върху лоялни на Башир сили. Военните обаче жигосаха цивилните в държавното управление, обвинявайки политиците, че ламтят за държавни постове, вместо да оказват помощ за превъзмогване на икономическите компликации на популацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР