Ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на Съединените щати

...
Ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на Съединените щати
Коментари Харесай

САЩ планират да продадат изтребители F-15 на Египет

Ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на Съединените щати ген. Кенет Маккензи съобщи, че администрацията на президента Джоузеф Байдън възнамерява да утвърди отправеното преди шест години от Египет искане за закупуване на изтребители F-15, написа в. “Ал екран ”. Очаква се решението да срещне отпор в Конгреса по отношение на въпросите за спазването на правата на индивида в северноафриканската страна. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2663
Маккензи добави, че процесът на утвърждение е бил прекомерно дълъг и сложен, като означи, че египетските публични представители остават с чувството, че е лишил прекомерно дълго време. “Това е главната рецензия на способността ни да предоставим оръжие на нашите другари и сътрудници - лишава прекомерно дълго време да ги получат, ” съобщи генералът в отговор на въпрос на сенатора Томи Тъмбървил по време на чуване в Капитолия. 

Говорител на Държавния департамент отхвърли да разяснява, защото евентуалната продажба на оръжие към момента не публично показана в Конгреса. 

Изявлението на ген. Маккензи дава знак, че администрацията на Байдън е склонна да заобиколи обещанията си за основана на спазването на правата на индивида външна политика и да срещне борба в Конгреса, с цел да усъвършенства връзките си с Кайро, до момента в който съперничката му Русия е “затънала ” в Украйна, отбелязва “Ал екран ”. 

По-рано тази година американското държавно управление съобщи, че ще пренасочи 130 милиона $ от годишната си военна помощ за Египет в размер на 1,3 милиарда, откакто Кайро не съумя да извърши поставените от Вашингтон условия, свързани със спазването на правата на индивида, напомня изданието. 

Сенаторът Ранд Пол от щата Кентъки, чийто опит да спре продажбата на товарни самолети “Херкулес С-130 ” за 2,2 милиарда $ на Египет беше отритнат с 81 на 18 гласа в Сената предходната седмица, дефинира отхвърлянето като “пляскане през ръцете ”. Резолюцията на Пол не беше призната най-много с доводите, че  С-130 не може да се употребява с нападателна цел за разлика от F-15. 

Въпреки забележките във връзка с спазването на правата на индивида, администрацията на Байдън разчита на Египет като съдружник в района и даде висока оценка на ролята на държавното управление на президента Абдел Фатах ас Сиси при договарянето на помирение сред Израел и “Хамас ” предходната година, отбелязва “Ал екран ”. 

Интересът на Египет за придобиване на F-15 датира от 70-те години на предишния век, само че до утвърждение от страната на Вашингтон по този начин и не се е стигнало, макар че други страни в района като Израел, Саудитска Арабия и Катар получиха създаваните от “Боинг ” (Boeing) самолети. 

След като Съединени американски щати краткотрайно спря продажбите на оръжия на Кайро след идването на власт на Сиси през 2013 година, Египет диверсифицира снабдяването си с военно съоръжение, подписвайки контракти за френски изтребители “Рафал ” и съветски бойни самолети “Су-35 ”. 

По време на ръководството на предходния американски президент Доналд Тръмп изискване за евентуална договорка за F-15 е било Египет да се откаже от договорката си с Москва за закупуване на до тридесет “Су-35 ”, съгласно някогашни американски публични представители, осведомени с договарянията, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР