Ръководителят на службата на ЕК за хуманитарна помощ в Судан

...
Ръководителят на службата на ЕК за хуманитарна помощ в Судан
Коментари Харесай

Служител на ЕК е бил прострелян в Судан

Ръководителят на службата на Европейска комисия за филантропична помощ в Судан е бил прострелян в Хартум, удостовери говорителка на Европейска комисия, представен от ДПА.

Вестник " Ню Йорк таймс " нощес заяви, че белгиецът Вим Франсен, който е оглавява отдела за Судан към Главна дирекция на Европейска комисия „ Европейска гражданска отбрана и европейски интервенции за филантропична помощ “ (ECHO), е бил ранен по време на сражения в столицата Хартум.

" Мога да потвърдя, че е имало подобен злощастен случай ", съобщи говорителката пред публицисти в Брюксел, без да оповестява детайлности за положението на потърпевшия, нито за неговото местоположение. 

Европейска комисия съобщи, че в сега се правят оценка на място ограниченията за сигурност на чиновниците ѝ и че " към този момент " не е подхваната евакуация.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи в понеделник, че посланикът на Европейски Съюз в Судан е бил " атакуван "  при различен случай.

Германското външно министерство през днешния ден заяви, че Берлин обмисля всички благоприятни условия за гарантиране на сигурността на немските жители в Судан.

" Предприемаме всички нужни ограничения в тази доста комплицирана обстановка ", съобщи представител на дипломатическото ведомство. Той добави, че Германия e сюрпризирана от интензивността на избухналите в събота боеве сред суданското държавно управление и паравоенни сили. 

Заради продължаващите сражения сега в столицата Хартум са спрели работа 39 от общо 59 лечебни заведения, които могат да обслужват пациенти, обявиха суданските здравни служби. Някои лечебни заведения са били бомбардирани, други са били щурмувани и разграбени.

През последните дни е била извършена евакуация на пациенти. Много лечебни заведения към този момент нямат електричество, медикаменти, питейна вода или храна. Засегнати са и детски лечебни заведения. 

Суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП) обявиха, че ще реалокират в Хартум египетските военнослужещи, които при експлоадирането на боевете се намираха на летището в град Мерове, добавя Ройтерс. Съюз на българските писатели допълниха, че ще предадат военнослужещите на Кайро " незабавно щом обстановката разреши ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР