Ръководителят на руската ядрена агенция Росатом Алексей Лихачов отхвърли обвиненията,

...
Ръководителят на руската ядрена агенция Росатом Алексей Лихачов отхвърли обвиненията,
Коментари Харесай

Русия: Не планираме да взривим Запорожката АЕЦ

Ръководителят на съветската нуклеарна организация " Росатом " Алексей Лихачов отхвърли обвиняванията, че Москва възнамерява да взриви Запорожската АЕЦ, съобщи ДПА.

" Трябва да си цялостен глупак, с цел да се подготвяш да взривиш електроцентрала, в която всеки ден директно работят 3500 твои хора ", съобщи Лихачов в изявление за съветската държавна телевизия. Откъси от него бяха оповестени от прокремълския кореспондент Павел Сарубин в неговия канал в " Телеграм ".

Руските войски превзеха Запорожската атомна електроцентрала малко след началото на войната, стартирана от съветския президент Владимир Путин преди повече от 16 месеца. Централата на няколко пъти беше подлагана на обстрел, което породи интернационалните опасения за нуклеарна злополука. В продължение на месеци Москва и Киев се подозират взаимно в съзнателно провокиране на повреда в нуклеарното оборудване - посредством обстрел или слагане на мини.

В началото на този месец обвиняванията доближиха своя връх и се твърдеше, че офанзивата е неизбежна. Според Лихачов в това време обстановката се е успокоила, тъй като клеветническите обвинявания на Киев са били опровергани благодарение на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

МААЕ, която има свои наблюдаващи на площадката на атомната електроцентрала, в разгара на разногласието е декларирала, че не вижда следи от мини, съобщи Българска телеграфна агенция. В същото време обаче интернационалните нуклеарни специалисти обявиха, че обектът към този момент е бил миниран и нямат достъп до всички елементи от него, отбелязва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР