Ръководителят на руската държавна компания Росатом Алексей Лихачов предупреди, че

...
Ръководителят на руската държавна компания Росатом Алексей Лихачов предупреди, че
Коментари Харесай

Кремъл и „Росатом“ предупреждават за опасност от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ

Ръководителят на съветската държавна компания " Росатом " Алексей Лихачов предизвести, че има риск от нуклеарен случай в Запорожката АЕЦ , откакто през уикенда тя още веднъж беше подложена на обстрел, съобщи Ройтерс. 

" Централата е изложена на риск от нуклеарен случай. Цяла нощ преговаряхме с Международната организация за атомна сила " (МААЕ) ", съобщи Лихачов.

" Предложената от МААЕ зона за сигурност към централата би била допустима единствено с утвърждението на Съединени американски щати, добави той. " Мисля, че дистанцията сред Вашингтон и Запорожие не би трябвало да бъде мотив на Съединени американски щати да забавят решението за основаване на зона за сигурност ", сподели Лихачов.

Според ръководителя на " Росатом " Киев е подготвен да " одобри дребен нуклеарен случай " в атомната централа. " Това ще е казус, който вечно ще промени хода на историята. Затова би трябвало да се направи всичко допустимо никой да не си и помисля да заплашва сигурността на нуклеарната централа ", уточни той. 

Кремъл също изрази паниката във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ , съобщи Ройтерс. Според Москва украинските сили обстрелват атомната централа и международните сили би трябвало да накарат Киев да постави завършек на тези офанзиви.

Запорожката АЕЦ, която е под контрола на съветските сили, през вчерашния ден бе обстрелвана. Русия и Украйна взаимно се упрекват в това. Международната организация за атомна сила (МААЕ) разкритикува обстрела и съобщи, че сходни офанзиви основават риск от злополука.

" Това няма по какъв начин да не ни тревожи. Призоваваме всички страни по света да упражнят въздействието си , тъй че украинските въоръжени сили да спрат да вършат това ", сподели пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Украйна твърди, че Русия обстрелва централата.

В отговор на журналистически въпрос дали Москва възнамерява нови мобилизационни мероприятия, Песков съобщи, че понастоящем в Кремъл това не се разисква.

Русия ще " изправи пред правораздаването " хората, отговорни за изтезанията на съветски бойци в Украйна, сподели още Песков. Русия съобщи предходната седмица, че украински бойци са екзекутирали над 10 съветски военнопленници, като упрекна по този метод Киев в осъществяването на военни закононарушения, а Запада - че пренебрегва тези закононарушения. Досега Киев не е реагирал на тези обвинявания. По-рано Украйна съобщи, че ще проверява изказванията за сходен вид прегрешения на свои военни.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР