Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Индия да

...
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Индия да
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева призова Индия да преразгледа забраната за износ на пшеница

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прикани Индия да преразгледа възбраната си за експорт на пшеница, заявявайки, че страната може да играе основна роля в интернационалната продоволствена сигурност и световната непоклатимост.

" Наистина съм наясно с обстоятелството, че Индия би трябвало да изхрани съвсем 1,35 милиарда души и в действителност съм наясно с горещата вълна, която понижи селскостопанската продуктивност, само че бих помолил Индия да преразгледа решението си допустимо най-скоро, тъй като колкото повече страни постановат ограничавания за експорт, толкоз по-изкушени ще бъдат другите да го създадат и в последна сметка ще станем световна общественост, по-малко готова да се оправи с рецесията ", сподели Георигева пред телевизионния канал NDTV на Световния стопански конгрес в Давос.

Шефът на МВФ означи, че износът на пшеница от Индия " може да окаже доста въздействие, изключително в случай че износът отиде в най-засегнатите страни, като Египет или Ливан, където виждаме освен риска от апетит, само че и риска от обществени безредици и въздействието за световната непоклатимост. "

В средата на май индийското министерство на търговията и промишлеността, " като вземе поради неочаквания скок на международните цени на пшеницата ", наложи възбрана за експорт на пшеница от страната. От министерството прецизираха, че в този момент сходен експорт ще бъде позволен единствено въз основа на документи с дата по-ранна от тази на възбраната, или при положение на особено искане от държавното управление на която и да е страна, което ще бъде прегледано от индийските управляващи, напомня организация Прайм. След това решение цената на пшеницата в Европа скочи до рекордните $455 за звук.

В същото време индийските управляващи преразгледаха прогнозата за производството на пшеница през 2021-2022 година, като я понижиха с 5,7% до 105 милиона тона заради ранното начало на лятото, което се отрази на реколтата.

Според представителя на Световната хранителна стратегия на Организация на обединените нации Томсън Пири обстановката в Украйна може да докара до повишаване на цените на храните и международен апетит. Той означи, че Черноморският басейн е един от най-важните райони за произвеждане на зърно и селскостопански артикули, Украйна и Русия съставляват 30% от международния експорт на пшеница, 20% от международния експорт на царевица и 76% от доставките на слънчоглед, тъй че всеки спиране на производството или доставките може да докара до повишаване на цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР