Ръководителят на Европейския съвет за научни изследвания - ERC, най-добрият

...
Ръководителят на Европейския съвет за научни изследвания - ERC, най-добрият
Коментари Харесай

Ръководителят на научноизследователската дейност на ЕС възмутен хвърли оставка


Ръководителят на Европейския съвет за научни проучвания - ERC, най-хубавият академик в Европейски Съюз, подаде оставка, откакто не съумя да убеди Брюксел да сътвори огромна научна стратегия за битка с Covid-19 .

Професор Мауро Ферари, който стартира четиригодишен мандат като водач на водещата европейска научна институция на 1 януари, подаде оставката си на ръководителя на комисията на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен .

" Бях извънредно отчаян от европейския отговор на Covid-19 ", сподели той в изказване пред " Файненшъл таймс ". " Пристигнах в ERC парещ последовател на Европейски Съюз само че рецесията Covid-19 промени напълно моите възгледи , макар че идеалите за интернационално съдействие не преставам да поддържам с възторг. "

ERC, основан през 2007 година за финансиране на най-хубавите европейски учени , се трансформира в една от най-престижните организации за финансиране в света с бюджет от към 2 милиарда евро годишно .

Проф. Ферари, италиано-американски пионер в наномедицината, съобщи, че разривът му с Европейската комисия стартира при започване на март , " защото стана ясно, че пандемията ще бъде покруса с възможни невиждани размери ".

Той кометира, че тогава е предложил да се сътвори специфична стратегия ERC за битка с Covid-19 . " Мислех, че в миг като този най-хубавите учени в света би трябвало да бъдат снабдени с запаси и благоприятни условия за битка с пандемията, с нови медикаменти, нови ваксини, нови диагностични принадлежности, нови динамични поведенчески подходи, учредени на науката, които да заменят постоянно спонтанните интуитивни дейности на политическите водачи ", сподели той.

Но Научният съвет на ERC, неговият директорски орган, единомислещо отхвърли концепция та, сподели той, с претекста, че задачата му разрешава единствено да финансира проучвания " изпод нагоре ", препоръчани от учени, а не по-големи стратегии " от горната страна надолу " с цели избрани от водачите на Европейски Съюз

" Аз настоявам, че това не е моментът научното ръководство да се тревожи прекалено за тънкостите на разликите сред проучванията " изпод нагоре " по отношение на " от горната страна надолу ", сподели проф. Ферари, който прекара огромна част от кариерата си като водещ откривател на рак в Съединени американски щати .

Той сподели, че е получил късмет, когато Фон дер Лайен го е помолила за мнението му по отношение на оправянето с пандемията . След това той създава проект, " към който тя способства основни инструкции ".

" Самият факт, че работих непосредствено с нея, сътвори вътрешнополитическа гръмотевична стихия ", сподели той. " Предложението беше предадено на разнообразни пластове от администрацията на Европейската комисия, където считам, че се разпадна. "

Говорителят на комисията изрази признателност за работата на проф. Ферари, изрази страдание за оставката " на този ранен стадий от мандата му " и му пожела триумф.

Комисията възнамерява да сформира комисия за търсене на негов заместител допустимо най-скоро . Говорителят съобщи, че 50 настоящи или приключени ERC планове способстват за отговор на Covid-19. Други научни ограничения за рецесията на ниво Европейски Съюз включват поддръжка за 18 незабавни продукта за научни проучвания и развойна активност и финансова поддръжка за работата на немската компания CureVac върху възможна ваксина.

Представители на Европейски Съюз обявиха, че други членове на Научния съвет на ERC не са съгласни с концепцията на проф. Ферари да концентрира органа върху краткосрочната пандемична реакция , като настояват, че други структури на Европейски Съюз са в по-добра позиция да създадат това. К омисията безрезултатно се опита да предложи решение .

Проф. Ферари изясни за " цялостно неявяване на съгласуваност на политиките в опазването на здравето сред държавите-членки , непрекъснатото опълчване на самодейностите за съгласувана финансова поддръжка и всеобхватното едностранно затваряне на граници " в Европейски Съюз.

Пандемията провокира напрежение в блока и докара до рецензии, че някои страни от Европейски Съюз не са съумели да си сътрудничат или не демонстрират взаимност с тези, които са най-силно наранени от ковид .

Язон Ленарчич, еврокомисарят по ръководство на рецесии , съобщи във вторник, че държавите-членки в началото не са предложили помощта, нужна на Италия , докаро случаите на гибел се усилват.

" Имаше несъответстващ отговор на италианската молба за подпомагане от други страни-членки на Европейски Съюз ", сподели той пред публицисти в Брюксел във вторник, когато разкри проект за изпращане на лекари и медицински сестри от Румъния и Норвегия в Италия . " Но нещата в този момент са се трансформирали . "

Със единодушието на комисията, проф. Ферари остана хоноруван учител в Вашингтонския университет по фармация в Сиатъл , откакто стана началник на ERC .

Сега той възнамерява да сътвори интернационална изследователска самодейност за битка с Covid-19 от Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР