Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус

...
Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус
Коментари Харесай

Беларус не пусна в страната двама евродепутати

Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус Робърт Бедрон и докладчикът на Европарламента за Беларус - Петрас Ауштревичус, не са били позволени да влязат на територията на Беларус в петък, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

" На 14 август беларуските управляващи отхвърлиха влизане в Беларус на двама членове на Европейския парламент: полският народен представител от фракцията " Прогресивен алианс на социалистите и демократите ", ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус Робърт Бедрон и литовският народен представител от партията " Обнови Европа ", непрекъснат докладчик на Екологичен потенциал за Беларус Петрас Ауштревичиус “, се споделя в известието.

В взаимно изказване депутатите означават, че дейностите на беларуските управляващи свидетелстват „ че те отхвърлят всяка опция за разговор “.

" Бъдещето на Беларус се взема решение през днешния ден. Призоваваме институциите на Европейския съюз да проявят честност в поддръжката и отбраната на законните желания на беларуския народ да живее в демократична страна, където е в действие върховенството на закона, съблюдават се главните свободи и правата на индивида ", се споделя в изказването на депутатите.

По-рано шефът на Европейския парламент Давид Сасоли прикани президента на Беларус Александър Лукашенко да спре да употребява мощ против мирни стачкуващи и да освободи арестуваните. Според него народът на Беларус има право да стачкува.

След незабавната видеоконференция в петък министрите на външните работи на Европейски Съюз взеха решение неотложно да стартират работа по правене на лист с спомагателни наказания в границите на настоящите наказания на Европейски Съюз против Беларус. Европейски Съюз желае да накаже участниците в насилието против мирни стачкуващи в страната, както и в подправянето на изборите.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш пък прикани белоруските граджани да уредят всички разлики посредством разговор, съобщи представителят му Стефан Духарич.

„ Генералният секретар приканва беларусите да се оправят с различията след изборите посредством разговор за опазване на мира в страната “, съобщи Духарич. Той акцентира, че Гутериш следи от близко развиването на обстановката в източноевропейската страна.

„ Той акцентира значимостта да се даде опция на всички беларуси да упражняват своите цивилен и политически права. Това включва да изразят мнението си спокойно в сходство със закона. Властите би трябвало да демонстрират въздържаност в отговор на демонстрациите. Твърденията за изтезания и друго малтретиране на хора, които са арестувани, би трябвало да бъдат деликатно разследвани “, добави Духарич.

Масовите митинги започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, на които Лукашенко завоюва шести мандат публично с 80,1% (при 10.12% на главната му съперничка Светлана Тихановска).

Органите на реда употребяват сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени патрони против протестиращите. По публични данни са арестувани към 6000 души. Беларуското Министерство на вътрешните работи оповестява за ранени стотици хора, в това число 103 чиновници на реда. Един протестиращ, съгласно Министерство на вътрешните работи, е умрял, до момента в който се опитвал да хвърли по полицията неподготвено взривно устройство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР