Ръководителят на Американската космическа агенция Бил Нелсън заяви на пресконференция,

...
Ръководителят на Американската космическа агенция Бил Нелсън заяви на пресконференция,
Коментари Харесай

НАСА измести орбитатата на астероид - успешен тест за защита на Земята

Ръководителят на Американската галактическа организация Бил Нелсън съобщи на конференция, че американската сонда DART е трансформирала орбитата на дребния метеорит Dimorph след конфликт с него в края на септември. Това е огромен прогрес в отбраната на Земята против извънземни тела, написа „ Фигаро “

Мисията DART започва през ноември 2021 година, с цел да тества технологията за отбрана на Земята от метеорити. По време на невижданата задача дребен галактически транспортен съд влезе в траекторията на доближаване към близкия до Земята метеорит Didymos (диаметър 780 м) и спътника му Dimorphos (диаметър 160 м).

Корабът на задачата Dart преднамерено се разруши в задачата си, метеорита Dimorphos. Така апаратът на НАСА съумя да го реалокира, намалявайки орбитата му с 32 минути, сподели ръководителят на галактическата организация Бил Нелсън по време на конференция. Това е „ повратен миг за планетарната отбрана и повратен миг за човечеството “, сподели той.

Безпрецедентна задача

Вече щеше да се счита за „ голям триумф, в случай че (корабът) беше понижил орбитата единствено с към 10 минути. Но той в действителност го понижи с 32 минути “, добави той. С тази задача " НАСА потвърди, че сме съществени като бранители на планетата ", сподели той. Dimorphos, ситуиран на към 11 милиона километра от Земята по време на удара, е с диаметър към 160 метра и не съставлява заплаха за нашата планета.

Ако задачата остава относително скромна в съпоставяне със сюжетите за бедствия от научно-фантастични филми като „ Армагедон “, тази невиждана задача за „ планетарна отбрана “, наречена Dart (стреличка, на английски), е първата, която тества такава техника. Това разрешава на НАСА да тренира при положение, че метеорит заплаши да удари Земята един ден.

НАСА сподели, че това е първият път, когато човечеството съзнателно трансформира придвижването на небесен обект, и първата пълномащабна проява на технология за отклонение на метеорити.

В момента учени те не престават да събират данни от опита. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР