Ръководителите на специалните служби за сигурност веднъж месечно да бъдат

...
Ръководителите на специалните служби за сигурност веднъж месечно да бъдат
Коментари Харесай

ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на спецслужби на председателски съвет в НС


Ръководителите на специфичните служби за сигурност един път месечно да бъдат изслушвани на съвещанията на председателския съвет на Народното събрание.

Такова предложение за смяна в правилника за активността на Народното събрание прави “Демократична България ”, разгласи преди съвещанието на краткотрайната комисия за парламентарния устав зам.-председателят на парламентарната група на Демократична България. Тя обоснова чуванията на шефовете на спецслужби с нуждата парламентарното управление да е наясно с всички значими и настоящи въпроси на сигурността, изключително в днешното време на голям брой рецесии.

Друго предложение на Демократична България за смяна в парламентарния устав планува в Народното събрание да бъдат изпращани незабавно след приемането им всички секретни решения и постановления на Министерския съвет. “Парламентарен надзор е неосъществим, в случай че не знаем, че такива актове въобще са били признати. Затова е доста значимо незабавно след приемането им те да бъдат представяни на непрекъснатите комисии ”, сподели Йорданова.  

С трето предложение за смяна в правилника се вкарва условието в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху правата на българите отвън страната. Според Йорданова практиката демонстрира, че България към момента не може да се оправи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната. Още в предизборната стратегия на Демократична България бе заложено обещанието всички законопроекти да минават и през оценка за въздействието им върху българите зад граница. 

“Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от положителните законодателни практики, които отстоявахме в предходните три Народното събрание и които бяха високо оценени от последния отчет за върховенството на правото на Европейската комисия ”, сподели. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР