Ръководени от Русия сили пристигнаха в Казахстан по искане на

...
Ръководени от Русия сили пристигнаха в Казахстан по искане на
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан: Конституционният ред в страната е почти възстановен

Ръководени от Русия сили дойдоха в Казахстан по искане на президента на централноазиатската страна на фона на принуждение по време на антиправителствени митинги, съобщи Би Би Си.

Официални лица оповестиха за убити служители на реда и стачкуващи след няколко дни на вълнения, които започнаха след повдигането на цените на горивата.

Организация на обединените нации, Съединени американски щати, Англия и Франция приканиха към възпиране от принуждение.

Днес сутринта вътрешното министерство на Казахстан заяви, че 26 протестиращи, избрани като „ въоръжени нарушители “, са били убити, а над 3000 други са арестувани от управляващите. Около 18 чиновници на силите на реда са починали, а 748 други са потърпевши в насилието.

Президентът Касим-Жомарт Токаев съобщи през днешния ден, че значително конституционният ред в страната в възобновен. По-късно се чака да направи послание към нацията.

Кореспондент на РИА „ Новости “ обаче заяви за престрелка в Алмати, някогашна столица и максимален град в страната.

Държавният глава упрекна подготвени в чужбина „ терористи “ за безредиците, само че не показа доказателства за това. В сряда той се обърна за помощ към доминираната от Русия Организация на Договора за групова сигурност. Освен Русия и Казахстан ОДКС включва някогашните руски републики Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.

Изпратените от чужбина сили в Казахстан са към 2500 бойци. ОДКС заяви, че са мироопазваща част и ще пазят държавните и военни обекти. Ще останат в страната няколко дни или седмици.

Държавният департамент на Съединени американски щати уточни, че следи от близко разполагането на съветски сили. „ Съединени американски щати и като цяло светът ще следят за нарушение на правата на индивида “, съобщи представител на ведомството. 

 Алмати, Казахстан - 5 януари 2022 г./ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР