Ръкописен препис на "История славянобългарска" на глаголица получи като дарение

...
Ръкописен препис на "История славянобългарска" на глаголица получи като дарение
Коментари Харесай

Учителка преписа История славянобългарска и я дари на музей


Ръкописен дубликат на "История славянобългарска " на глаголица получи като подаяние Русенският исторически музей от пенсионираната учителка Стойка Димитрова Иванова. Това оповестиха от културния институт в крайдунавския град.

От музея изясняват, че Стойка Иванова постоянно е имала интерес към глаголицата. Заради пандемията и застояването си у дома през миналата година тя решила да научи писмеността глаголица и го сторила за към два месеца.

След това се зародила концепцията да препише ръкописно на глаголица "История славянобългарска ". Успяла да извърши задачата си за четири и половина месеца - от 15 април до 31 август 2020 година.

"Въпреки многото компликации, свързани със здравословното й положение, тя не се отхвърля и съумява да приключи ръкописа. Преписът се осъществя и с помощта на сестрата на Стойка - Яна Иванова, която я поддържа и се грижи за нея ", изясняват от Русенския исторически музей.

От там допълват, че дарението е получено в музея и с помощта на Петинка Митева - ръководител на русенския клон на съдружие "Българска асоциация на пенсионерите и мъдростта "./Крос
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР