Ракетната компания на Илън Мъск Space X изпрати четирима астронавти

...
Ракетната компания на Илън Мъск Space X изпрати четирима астронавти
Коментари Харесай

Успех от втория опит: SpaceX изстреля Crew Dragon към МКС

Ракетната компания на Илън Мъск Space X изпрати четирима астронавти от НАСА към Международната галактическа станция (МКС). Сред тях – и първият човек от арабския свят, който отива в Космоса за нескончаем престой, предава Асошиейтед Прес. Означена като Crew 6, задачата бележи шестия дълготраен екип на МКС, с който НАСА лети на борда на SpaceX, откогато частното ракетно дружество, учредено от Мъск – милиардер, основен изпълнителен шеф на производителя на електрически коли „ Тесла “ и на платформата за обществени медии „ Туитър “, стартира да изпраща американски астронавти в орбита през май 2020 година, напомнят още международните организации.

Ракетата – притежател на SpaceX, състояща се от ракета Falcon 9, покрита с самостоятелно ръководена капсула Crew Dragon, наречена Endeavour, излетя в 7:34 ч. от галактическия център „ Кенеди “ на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. Пътуването до МКС, лаборатория в орбита на към 250 благи над Земята, се чака да отнеме близо 25 часа, като се чака съединяване в петък към 8 ч. българско време, след което екипажът стартира шестмесечната си научна задача.

„ Добре пристигнали в орбита “, оповестиха по радиостанцията ръководителите на задачата, като означиха, че стартът се е състоял тъкмо четири години след първия изпитателен орбитален полет на капсулата. „ Ако пътуването ви е харесало, не забравяйте да ни дадете пет звезди “.

В програмата на шестмесечната задача на Crew Dragon-6 е заложено провеждането на над 200 научни опита и софтуерни демонстрации в области като науките за живота и физиката, актуалните материали, развиването на технологиите, приложенията за произвеждане в космоса и даже ръководени от студенти проучвания, оповестява SpaceX на уеб страницата си.

Близо 80 фенове от Обединените арабски емирства следиха от стартовата площадка по какъв начин астронавтът Султан ал-Неяди – едвам вторият жител на тяхната страна, летял в космоса – излетя за шестмесечната си задача. Ал-Неяди, който е информационен инженер, към този момент беше запаса на първия астронавт от Емирството, Хазаа ал-Мансури, който пътува с съветска ракета до галактическата станция през 2019 година за едномесечен престой на МКС. Богатата на нефт страна заплати мястото на Ал-Неяди в полета на Space X. След достигането на орбита астронавтът на ОАЕ благодари на всички на арабски, а по-късно и на британски. И показа:

„ Стартът беше необикновен. Удивително “.

Тази пролет към Ал-Неяди ще се причислят двама саудитски астронавти, които ще отидат до галактическата станция с къс частен полет на „ Спейс Екс “, заплатен от тяхното държавно управление. А министърът на публичното обучение и авангардните технологии на ОАЕ Сара ал-Амири сподели, че дългата задача „ ни дава ново място за просвета и научни открития за страната “.

„ Ще бъде в действителност вълнуващо, в действителност забавно да има трима араби в космоса по едно и също време “

, сподели предходната седмица астронавтът на ОАЕ. „ Нашият район също е жаден да научи повече “.

Ал-Неяди носи със себе си доста фурми, които да показа със своите сътрудници от екипажа, изключително по време на Рамадана – свещеният мюсюлмански месец, който стартира в края на март. Колкото до съблюдаването му в орбита, астронавтът споделя, че постът не е наложителен, защото може да го направи слаб и да заплаши задачата му.

Емирствата към този момент разполагат с галактически транспортен съд в орбита към Марс, а мини роувър пътува до Луната на японски спускаем уред. Двама нови астронавти от ОАЕ упражняват с най-новите астронавти на НАСА в Хюстън.

КОЙ Е В CREW 6?

Командир на задачата е Стивън Боуен – 59-годишен някогашен офицер от подводница на Военноморски сили на Съединени американски щати, който има повече от 40 дни в орбита като деец от три полета на галактически совалки и седем излизания в открития Космос.

„ Страхотно да имаш опцията да летиш с тези момчета “

, сподели той.

Вторият астронавт от НАСА, Уорън (Уди) Хобърг, на 37, е инженер и авиатор от гражданската авиация, някогашен откривател в Масачузетския софтуерен институт. Той е избран като водач на Crew 6 и прави първия си галактически полет.

„ Мислех, че да съм астронавт ще бъде най-страхотната работа. Не знаех по какъв начин да го осъществя, само че постоянно съм мислил, че би било отлично да съчетавам техническата и оперативната работа. Когато бях дете, това ми звучеше ужасно “

, показа Уорън Хобърг.

В екипажа на Crew Dragon е и руският космонавт Андрей Федяев, също инженер и новобранец в Космоса, пенсиониран водач от съветските въздушнокосмически сили – боен водач. Той е избран като експерт по задачи за екипа. Федяев е вторият космонавт на борда на американски галактически транспортен съд според възобновено съглашение за споделено пътешестване, подписано през юли от НАСА и съветската галактическа организация „ Роскосмос “, макар нарасналото напрежение сред Вашингтон и Москва поради съветската инвазия в Украйна.

Боуен, пълководец на екипажа, сподели, че четиримата са се справили добре като тим макар разликите сред страните им. Дори при напрежението към войната в Украйна, Съединени американски щати и Русия не престават да работят дружно по галактическата станция и да разменят места за пътувания там.

Екипът на Crew 6 ще бъде посрещнат на борда на галактическата станция от седем сегашни жители на МКС – трима членове на екипажа на НАСА от Съединени американски щати, в това число командирът Никол Аунапу Ман и Джош Касада, съветската космонавтка Анна Кикина и японския астронавт Коичи Ваката. На орбиталната станция се намират също още двама съветски космонавти и астронавт на НАСА – Дмитрий Петелин, Сергей Прокопиев и Франк Рубио, чийто шестмесечен престой беше продължен до септември, поради теч на капсулата им „ Союз МС-22 “. През уикенда с МКС се скачи корабът „ Союз МС-23 “, който би трябвало да ги върне на Земята.

МСК, с дължина почти колкото футболно игрище, се експлоатира непрестанно повече от две десетилетия от консорциум, воден от Съединени американски щати и Русия, който включва Канада, Япония и 11 европейски страни.

ПЪРВИ ОПИТ: НЕУСПЕШЕН

Днешният сполучлив полет пристигна 72 часа откакто първичният опит за изстрелване беше преустановен в последните минути на противоположното преброяване рано в понеделник. Изстрелването на ракетата на „ Спейс Екс “ с кораба „ Дракон “ бе планувано за 01:45 часа локално време от Космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, щата Флорида. Изглеждаше, че противоположното преброяване напредва гладко до към две минути и половина преди изстрелването, когато НАСА разгласи в своето предаване онлайн, че изстрелването ще бъде отсрочено. А повода беше нередовност в системата на стартовия комплекс на земята – и по-конкретно – задръстване на потока от течност за запалване на мотора.  

„ Наистина разочароващо. Очаквах го с неспокойствие, само че сигурно не бих желала да рискуват. Може да се случи какво ли не “

, сподели Роберта Белвил от Илинойс.

От НАСА обявиха, че казусът е решен посредством замяна на запушен филтър и пречистване на системата.

КОЙ Е ПЪРВИЯТ АРАБИН В КОСМОСА?

Саудитският принц Султан бин Салман беше първият арабин в Космоса, излитайки със совалката „ Дискавъри “, задача STS-51G като експерт по потребни товари през 1985 година Той съставлява арабската косическа организация Arabsat и дава отговор за изстрелването на спътника Arabsat-1B. През същата година е нараснал в звание подполковник и Военновъздушни сили подготовка водач на няколко военни и цивилен самолети. Той беше последван две години по-късно от сирийския астронавт Мухамед Фарис, изстрелян от Русия. И двамата бяха в космоса за към седмица. Две години по-късно той е последван от сирийския астронавт Мохамед Фарис, изстрелян от Русия. И двамата прекарват в космоса към седмица.

На 24 юни 1985 година совалката „ Дискавъри “ се насочва към Космоса. В екипажа е и млад астронавт, който гледат милиони, тъй като той не е просто част от екипажа – той е принц.

А през 2016 година той беше на публично посещаване в България като министър на туризма на Саудитска арабия, с цел да подпише контракт с нашето отраслово министерство. Принцът описа в изявление пред БТВ за престоя си у нас следното:

„ Все още хвърча. Това е вътре в мен. Сам пилотирах самолета си през днешния ден, идвайки в България. Поддържам равнището си – имам всички нужни документи “

, описа принцът пред БТВ.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР