Рафаел Надал победи световния №2 Даниил Медведев с 2:6, 6:7

...
Рафаел Надал победи световния №2 Даниил Медведев с 2:6, 6:7
Коментари Харесай

Пет забавни факта за титлата на Надал от Australian Open

Рафаел Надал победи международния №2 Даниил Медведев с 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5 във финала на Откритото състезание на Австралия и завоюва за повторно в кариерата си купата от първия за годината шампионат от Големия шлем по тенис. Сайтът на мъжката професионална асоциация ATPTour.com показа пет занимателни обстоятелството, свързани с триумфа на испанеца в Мелбърн.

 

Рекордна 21-ва " мейджър " купа

Надал изпревари Роджър Федерер и Новак Джокович в конкуренцията за най-вече извоювани титли на сингъл при мъжете в Шлема. Швейцарецът и сърбинът към този момент разделят второ място във безконечната класация с по 20 купи.

Това е първият път в историята, в който Надал има повече " мейджър " трофеи от Федерер. Испанецът завоюва първия си трофей от веригата през 2005 година на " Ролан Гарос ". Оттогава Рафа завоюва Купата на мускетарите общо 13 пъти, взе четири пъти купата на US Open и по два пъти тези на " Уимбълдън " и Australian Open.

 

Втори кариерен Голям шлем

Надал стана едвам четвъртият мъж в историята, който печели всички четири шампионата от Шлема повече от един път. Той се причисли в елитната компания към Новак Джокович и австралийските митове Рой Емерсън и Род Лейвър. Само сърбинът и испанецът обаче са го правили в Откритата епоха на тениса (след 1968 г.).

Освен това Рафа стана едвам третият мъж, който печели купата на АО, откакто е навършил 35-годишна възраст. Другите са Кен Роузуол (37 г.) и Роджър Федерер (36 г.).

 

Първи поврат от 0-2 сета от над 14 години

Когато един 35-годишен тенисист изостава с два сета против Даниил Медведев, обратът наподобява непостижимо предизвикателство. Особено като се има поради, че самият Надал не беше печелил мач при пасив от 0-2 повече от 14 години.

Преди предходната неделя испанецът беше осъществявал подобен " цялостен ремонт " единствено три пъти в кариерата си - през 2005 година против Иван Любичич на " Мастърс " в Мадрид, през 2006 година против Робърт Кендрик на " Уимбълдън " и през 2007 година против Михаил Южни още веднъж в лондонския " Ол Ингланд Клъб ".

 

Поне две трофеи в 18 следващи сезона

Рафаел Надал към този момент има баланс 10-0 (плюс една служебна победа) през 2022 година и два трофея - на подгряващия шампионат от категория " АТР 250 " в Мелбърн и на Australian Open. Това е 18-и следващ сезон, в който левичарят печели най-малко две трофеи в професионалния тур.

Общо ветеранът от Манакор има 90 оценки на равнище АТР. Само трима мъже са печелили повече шампионати в Откритата епоха: Джими Конърс (109), Роджър Федерер (103) и Иван Лендъл (94).

 

Две 5-сетови победи против Медведев на край

Това не е първият случай, в който Надал побеждава Медведев във край от Големия шлем. През 2019 година в последния мач на US Open испанецът изпусна задатък от 2-0, преди да излезе победител в решаващия пети сет.

В директното съревнование испанецът към този момент води с 4-1 против руснака, като всичките им пет мача са най-големите подиуми в тениса. Два са във финали на Големия шлем, два са във Финалите на АТР, а първата им среща е на " Мастърс " в Канада през 2019 година

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР