Рафаел Надал отвори нова страница в историята на тениса, печелейки

...
Рафаел Надал отвори нова страница в историята на тениса, печелейки
Коментари Харесай

Тенис класика: Надал пренаписа историята с 21-ва титла от Шлема

Рафаел Надал отвори нова страница в историята на тениса, печелейки рекордна 21-ва купа от Големия шлем. 35-годишият испанец стори привидно немислимото и победи в Откритото състезание на Австралия в Мелбърн след поврат от 0-2 сета против Даниил Медведев - 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5 след 5 часа и половина борба на централния корт " Род Лейвър Арина ".

Като основен фактор в днешния финален дуел от Australian Open изглеждаше развоят на втория сет. В него ветеранът от Манакор първо водеше с 4:1 гейма след вкоренен пробив, а по-късно сервираше за частта при 5:3 след втори брейк в подаването на руснака.

В маратонски 13-минутен гейм Рафа отрази 4 точки за пробив и стигна до сетбол, само че откакто не го материализира, въпреки всичко съобщи сервиса си. Сценарият се повтори и в последвалия по-късно тайбрек, в който испанецът два пъти поведе с минипробив, само че Медведев не се съобщи и се възползва още от първата разкрила му се опция да удвои задатъка си на 2-0 сета.

Следващите две елементи способстваха за превръщането на мача в моментална тенис класика. Надал продължи да се бори с всички сили и сподели, че няма да се съобщи без пердах, обръщайки гейм от 0:40 при пасив от 2:3. При 4:4 пък левичарят от Манакор беше подкрепят от няколко необясними отигравания на Медведев и откакто го проби, затвори сета с гейм на нула.

В началото на IV сет двамата си размениха ранни пробиви за 2:2, след което Надал нанесе нов удар по самочувствието на руснака с втори следващ брейк в подаването му. В осмия гейм испанецът отрази две следващи точки за връщане пробива, а в десетия затвори частта с подаване на нула за 2-2.

В решаващия сет Надал осъществя пробив за 3:2 и го затвърди по допустимо най-драматичния метод в нов 13-минутен гейм, в който отрази три брейкбола, разкрили се пред Медведев. Дори това не обезкуражи руснака и той съумя да върне пробива в сюблимния миг - когато съперникът му сервираше за купата при 5:4.

Само че руснакът не съумя да се възползва от психологическия превес, който получи, и мигновено позволи нов брейк. Този път Рафаел Надал не чака нова покана и затвори дуела по безмилостен метод с първата от три следващи шампионски точки след 5:24 ч. игра час и четвърт след среднощ локално време.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР