Рафаел Надал отговори на нападките на Денис Шаповалов, според когото

...
Рафаел Надал отговори на нападките на Денис Шаповалов, според когото
Коментари Харесай

Надал отговори на Шаповалов: Той греши, не искам да враждуваме


Рафаел Надал отговори на нападките на Денис Шаповалов, съгласно който испанецът получава особено отношение от съдиите, които му разрешават да не съблюдава разпоредбите в избрани моменти. Световният №5 съобщи, че не желае да враждува с канадеца и счита, че когато страстта и адреналинът спаднат, той ще осъзнае, че е сбъркал. Рекордоьрът по трофеи от Ролан Гарос разкри какви тъкмо са физическите проблеми, с които се сблъска в днешния мач, и показа дали избира да играе в дневните или вечерните сесии в Мелбърн.

„На моменти просто се пробвах да оцелея. Това, което се случи, е малко знамение. Той беше отпаднал физически, само че в това време аз имах стомашни проблеми. Опитвах се просто да въвеждам сервиса си, а по-късно се надявах на най-хубавото. Всеки извоюван сервис гейм беше дребна победа за мен“ – разяснява международният №5.

Надал отговори и на нападките на Денис Шаповалов, съгласно който испанецът заобикаля разпоредбите със съдействието на съдиите.

„Той бърка. Напълно разумно е да си сърдит и обиден, откакто си изгубил сходен мач. Харесвам Денис и не желая да враждувам с него. Той е ужасно момче, доста е надарен и съм сигурен, че го чакат няколко трофеи от Големия шлем. Още е млад, всички вършим неточности на тази възраст. След като си играл толкоз положителни, само че си изгубил, е изцяло обикновено да си сърдит и отчаян. Мисля, че когато измине малко време, Денис ще осъзнае, че е сбъркал. Правилата са идентични за всички и има арбитър и супервайзор, които наблюдават за тяхното използване. Реферът не може да сгреши в такава обстановка, тъй като има електронен таймер, а след приключването на времето автоматизирано получаваш предизвестие. По време на преобличането ми личният състав ме предизвести, че след 1 минута би трябвало да се върна на корта. За мен времето е същото, както за всеки различен състезател. Не мисля, че би трябвало да придаваме прекомерно огромно значение на казаното от Шаповалов. Лично аз няма да го направя“.

Испанецът описа и за диалогът сред Шаповалов и съдията Карлос Беррнардес, както и за размяната на реплики при мрежата.

„След първия сет бях доста изпотен и ми трябваше повече време, с цел да сменя оборудването си, защото е доста мъчно да се играе в сходни условия. Мисля, че съдията направи дребна неточност, като разгласи подновяването на играта тъкмо в този миг, тъй като нормално ни дават малко повече време в такива обстановки. В един миг Денис се ядоса и стартира да приказва с Бернардес, а аз отидох при мрежата, с цел да схвана какво става. Разбираемо е след изгубен първи сет да играта да бъде възобновена допустимо най-бързо, само че се вместих във времето, което ми беше обещано. Не мисля, че при сервис се бавех доста повече, в сравнение с Шаповалов“ – показа международният №5.

Надал бе запитан и от какво естество бяха проблемите, които е изпитал по време на мача. „Класическите признаци на безоблачен удар. Имах световъртеж и не можех да вдишвам обикновено. До този миг играх добре, даже по-добре от него, бих споделил. След това обаче силата ми ненадейно спадна и обстановката стана комплицирана за мен. В третия сет не можех да играя толкоз борбено, колкото ми се искаше, тъй като трябваше да спестя сила за подаванията си. Това беше същинска подготовка за физическа и псхическа резистентност. Постигнах победа, която изглеждаше невъзможна, само че не беше по никакъв начин елементарно, тъй като в огромна част от мача се усещах зле. След като лекарите ме прегледаха обаче положението ми се усъвършенства и съумях да доиграя мача“.

„Другия проблем, с който се сблъсках, бяха стомашните конвулсии, които съществено лимитираха придвижванията ми. Всеки състезател, който е получавал топлинен удар, знае, че е доста мъчно да възстановиш ритъма си в такава обстановка. Водех с 2-0 сета и взех решение да вложа всичко от себе си на сервис, след което да се надявам на негови неточности при подаванията му. От тактическа позиция не можех да направя нищо повече. Изиграх мача по допустимо най-интелигентния и рационален метод. През последните месеци прекосих през доста компликации и мисълта да доближи до полуфинал на Australian Open ме мотивираше през цялото време“ – разкри Надал.

На въпроса дали още веднъж би предпочел да играе денем, сходно на множеството от мачовете си от началото на шампионата, испанецът отговори „Доколкото знам полуфиналът ще се играе денем. Има прелиминарен график и мисля, че тези, които играхме през днешния ден, ще бъдем на корта денем в петък. По отношение на стила ми на игра и тренировките, постоянно съм се чувствал доста по-добре денем. Доказвал съм, че мога да играя добре и във вечерните сесии, само че в случай че имам избор, постоянно бих предпочел да играя през деня“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР