Рафаел Надал е безспорният властелин на Ролан Гарос. Печелил е

...
Рафаел Надал е безспорният властелин на Ролан Гарос. Печелил е
Коментари Харесай

Краля на клея изглежда по-уязвим от всякога

Рафаел Надал е безспорният владетел на " Ролан Гарос ". Печелил е купата от тенис класиката в Париж невъобразимите 12 пъти и има единствено два изгубени мача на алените кортове в Откритото състезание на Франция. Неслучайно заслужил прозвището Краля на клея, 34-годишният испанец наподобява несломим на тази настилка във формат " 3 от 5 сета ".

Или най-малко изглеждаше до напълно скоро. По-точно до предходната седмица, когато Рафа шокиращо загуби от Диего Шварцман на 1/4-финал в Рим, а след мача съобщи, че тази година е " прекомерно особена и необикновена ". Именно по тази причина наподобява, че започващият в неделя финален за тази година шампионат от Големия шлем може да се окаже най-интригуващият от десетилетие насам. Защото в този момент владетелят му наподобява по-уязвим от всеки път.

На първо място Надал ще влезе в шампионата със единствено три изиграни мача след 6-месечния локдаун. В Рим някогашният №1 в света се завърна на корта след тъкмо 200 дни пауза. И в случай че в първите две срещи той се оправи във вихрено движение със сънародника си Пабло Кареньо Буста и със сърбина Душан Лайович, то в третия дуел - против аржентинеца, проличаха очевидните проблеми от неналичието на игрова процедура.

Главното проявяване бе, че испанецът по този начин и не съумя да се нагоди към динамичността на мача. Например, в първия сет той пропусна брейкбол и незабавно по-късно беше продънен. А когато се оказа в губеща позиция, въобще не съумя да надгради играта си. Първият му сервис отсъстваше и той не можа да вдигне равнището до самия край. На главната линия Рафа беше нетипично разбалансиран и това лиши от дълбочината и остротата на ударите му. Ето по какъв начин Надал се оказа от ролята на любимец в ролята на догонващ и изобщо не излезе от нея.

В мача против Шварцман левичарят от Манакор не сподели своя най-много и поради атмосферните условия. Двубоят се организира вечерта, когато стана по-влажно, а влажността е зложелател на Надал на клей. Когато тя е по-висока, глинените частици на настилката се слепват и топката се плъзга по тях, което пречи на испанеца да генерира по-висок отскок и да извади противника си от зоната му на комфорт.

В Париж по време на " Ролан Гарос " синоптиците плануват време, сходно на римските вечери. И с цел да бъде изцяло осъзната значимостта на този фактор, е задоволително да бъде чут анализът на новия първенец в италианската столица Новак Джокович, наследил трона там от Рафа, освен това с победа във финала против неговия " главорез " Шварцман.

" Безусловно, Диего сподели, че Надал може да бъде надвит на клей. Условията, в които те двамата играха - лепкава настилка, нисък отскок, мокрота, вечерна сесия... същото ще бъде и в Париж - уточни сърбинът. - А Рафа обича топката да отскача високо. Той обича горещите и бързи условия, в които може да употребява своя смъртоносен ретур. Убеден съм, че още веднъж ще е извънредно мъчно той да бъде надигран в пет сета. Но се видя, че не е невероятно. "

12-кратният първенец ще стартира отбраната на купата си във френската столица като подложен под №2 против скромен противник - Егор Герасимов (Блрс). На второто ходило Надал ще срещне Макензи Макдоналд (САЩ) или квалификант. Първият вероятен съперник от поставените тенисисти е №32 Даниъл Евънс (Вбр) в III кръг.

По-сериозните проби за Краля на клея ще стартират от 1/8-финалите нататък, като в IV кръг е вероятен дуел с №14 Фабио Фонини (Ит) или №21 Джон Иснър (САЩ). Потенциален противник за Рафа на 1/4-финалите е №6 Александър Зверев (Гер), а на 1/2-финалите - вероятно ще се повтори финалът от последните два сезона на " Ролан Гарос " против №3 Доминик Тим (Ав). Ако Рафа стигне до последното ходило, там може да го чака международният №1 Джокович.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР