Радостина Славкова е от онези хора, които не само говорят

...
Радостина Славкова е от онези хора, които не само говорят
Коментари Харесай

Еколожката Радостина Славкова: Искам чистият въздух, вода, почва да не са лукс, а реалност за всеки

Радостина Славкова е от тези хора, които освен приказват какъв брой е значимо да се опазва околната среда, само че и употребява знанията си за тази световна цел. Тя работи в организацията и има вяра, че " в случай че знаем повече за климатичните промени, ще можем да живеем и по-съзнателно ". И защото ние също считаме, че е значимо да сме добре осведомени по тази тематика, си поговорихме с нея, с цел да ни опише повече за възгледите си и работата си.

Ти си приключила Еко-икономика и Науки и политики за запазване на околната среда. Кога и по какъв начин се зароди ползата ти към екологията?

Израснах по двете протежения на река Боклуджа в Самоков, която, както подсказва името ѝ, беше по-често цялостна с отпадъци, в сравнение с с вода. Всеки път, когато минавах по мостчето, с цел да отида на посетители на баба ми и приятелчетата ми, ме лъхваше ужасяваща миризма, гарнирана с причудливи гледки на изхвърлени движимости. Дори след изчистване на коритото, скоро трупането започваше изначало. А към този момент като огромна, през лятото на 2017 година, изтръпнах от смут при новината, че след нехарактерен нескончаем и натоварен дъжд същата река е преляла и наводнила близкостоящи къщи, в това число и у баба ми. Подобни рискови метеорологични събития ще стават все по-чести с покачването на температурата.



Снимка -, октомври 2019



Вестник Приятел - Самоков, 2017 година

Вече като младеж ми се обясни, че желая да се занимавам с запазване на околната среда и като част от бъдещата си работа. В този интервал бях мощно впечатлена от начинания на " Грийнпийс " като акциите " Да спасим китовете " и " Да спасим дъждовната гора в Амазония ". Косатките с изключение на, че са извънредно красиви създания, са в самия връх на хранителната верига и никой различен див звяр не е в положение да ги провокира. Въпреки това бройките им понижават поради разнообразни човешки намеси. Споделянето на петициите и разпространяване на информация за еко-алтернативи в дребния ми кръг бе добра начална стъпка, само че открих, че нуждая се да върша повече.



Jessica Aschettino (NOAA/NMFS/PIRO Permit # 932-1489-09

През последните години от ден на ден хора, измежду които и звезди като Леонардо ди Каприо и Ема Уотсън, интензивно се ангажират с запазване на околната среда. Защо това е толкоз значимо?

Позицията на двамата артисти ме радва извънредно, тъй като в действителност по този начин доста повече хора съумяват да чуят посланията им за грижа и дейни дейности за запазване. Те освен приказват, само че и подаряват доста от личните си пари в идеите, в които имат вяра.

А е значимо за всички нас, тъй като има огромна възможност общият ни дом, Земята, към този момент да не е толкоз комфортен за нас, хората. За островните страни повишаване на температурата от 2°С е безусловно смъртна присъда, огромна част от територията им ще бъде залята от океана.

Усилията за превъзмогване на климатичната рецесия са значими и за нас като дами. Доклад на Организация на обединените нации от 2017 година разкри, че цели 80% от климатичните мигранти - хората, които би трябвало да изоставен родните си места поради климатични бедствия, са дами. Друг от началото на тази година предизвестява, че през 2021 година климатични събития ще попречат на близо четири милиона девойки в небогати страни да завършат образованието си. Жените в международен мащаб ще пострадат в по-голяма степен от смяната на климата, развъждането на деца и грижата за възрастните ги прави по-уязвими. В доста страни имат и стеснен достъп до финансиране, по тази причина и при бедствия възвръщат предходния си живот по-бавно и мъчно. Лесно е да разсъждаваме през призмата на живота на Запад и да кажем - не, ние имаме идентични права с мъжете, само че в действителност този проблем ще засегне дамите в преобладаващата част от света и е доста значимо всички да работим за поддръжка и равнопоставеност в образованието на девойките на всички места.

В тази връзка, неотдавна завърши интернационалният конгрес COP26. Какви съгласно теб са най-важните неща, които се случиха там?

26-то издание на конференцията на Организация на обединените нации за климата нееднозначно бе най-ограничаващото присъединяване на цивилен организации и деятели. А единствено когато на масата за договаряния, където се вземат решенията, имаме многообразие от гласове, в това число дами и девойки от общности на първа линия, към този момент наранени от климатичната рецесия, понасящи диспропорционално повече отрицателни въздействия от изменението на климата, то тогава могат да се подхващат нужните действителни и незабавни ограничения.

А какви са те? На срещата за първи път публично се разпозна основното значение на потреблението на въглища и дотациите за изкопаеми горива като природния/изкопаем газ за утежняване на климатичната рецесия. Държавите към момента имат много работа в посока прекъсването им.

Лидерите на над 100 страни, в това число България, се споразумяха да спрат обезлесяването на планетата до 2030 година Тук се включват над 85% от международните гори, в това число мощно застрашените екваториални гори в Бразилия и Конго.



Снимка: Young Friends of the Earth Europe

Какво е мнението ти за Грета Тунберг и за метода, по който показва вижданията си?

Грета съумя да въодушеви милиони младежи по целия свят първо да покачат знанията си за климатичните промени, техните аргументи и въздействия, а след това да се ангажират и да изискват от политиците гарантиране на едно по-безопасно бъдеще, където климатът може да се стабилизира. Тя даде път на голям брой млади дами и девойки да станат климатични водачи и да оферират решения за разрешаване на климатичната рецесия.

Самата аз чух онлайн известната ѝ имитация " How dare you? ", заобиколена от повече от 100 момчета и девойки под 30 години от целия свят, определени да вземат участие в първата младежка среща за климата на Организация на обединените нации. Всички те бяха извънредно вдъхновяващи климатични водачи – инженери, земеделци, учители, които всеки ден способстват за едно по-зелено и ярко бъдеще. Подобно е възприятието и по време на тъй наречените " училищен " стачки за климата, където силата на младежите с изобретателни плакати и послания, обединени към общата идея, е извънредно зареждаща.



Ти си член на екипа на екологичното сдружение " За Земята ". Разкажи ни повече за работата си и какви са главните ви цели?

С сътрудниците ми от енергийния екип се борим за бъдеще оттатък въглищата и изкопаемия газ – хората да са част от една децентрализирана и демократизирана енергийна система, основана на възобновими източници на сила (слънце, вятър, вода, геотермална енергия). Помагаме на локални общности (като с. Бели бряг край Стара Загора) да пазят правата си - за съответни компенсации поради заканите и проектите да ги изселят от домовете им поради доближаване на въглищната мина. Работим и интензивно за информиране - на хората, политиците, специалистите за екологични опасности като заблудата, че природният газ е " чист/зелен/екологичен " източник на сила, до момента в който той действително е изкопаемо гориво и при изгарянето му, както и по цялата му верига за доставки, се отделят парникови газове. За мен беше наслаждение и присъединяване ми в създаването на лекции за безплатния ни онлайн курс ClimAlt, отдаден на изменението на климата.

Не желая да пропусна читателите и на годишното ни разчистване на планински територии в националните паркове, всяко лято в края на август и началото на септември.



21-во разчистване на За Земята в Родопите, 2019 година, персонален списък

Мислиш ли, че българинът е задоволително осведомен с тази тематика и по какъв начин може да се промени това?

Забелязвам, че от ден на ден хора се интересуват от климатичните промени в последните години, може би частично и с помощта на младежкото климатично придвижване, изразяващо на всеослушание предизвестията на учените.

Следващата стъпка е необятна осведомителна акция и достъп до климатично обучение. Когато всеки човек на планетата има достъп до обучение за климата, ще знае кой, по какъв начин и къде предизвиква измененията на климата, какви са климатичните опасности, по какъв начин може да се противодейства.

Дай ни няколко лесни съвета по какъв начин да стартираме да живеем по-екосъобразно.

Със сигурност, в случай че знаем повече за климатичните промени, ще можем да живеем и по-съзнателно. Мерките няма да ни наподобяват като ограничения, а като смислени стъпки. Например, вместо да използваме кола, да предпочетем колело и трен, когато е допустимо. Ако въпреки всичко сме в колата, можем да помислим за споделен превоз или даже автомобил. Много от тези хрумвания и оферти можете да намерите в играта с провокации, която разработихме -. Всеки може да си я смъкна изцяло гратис от и да опита.

Начинът на отопление и изстудяване вкъщи също е значим фактор какъв брой тъкмо ще допринесем за битката с климатичните промени. Започваме с ограничения за икономисване на сила като добра изолираност, промяна на крушките и уредите, които използват доста сила. Продължаваме с избор на отопление без въглища и газ. След това опциите са безкрайни - цените на системите с възобновима сила понижиха много последните години, въпрос на време е да стартираме да произвеждаме сами силата си, а за какво не и да я продаваме.

А ти самата какво правиш, с цел да се " грижиш " за Земята?

Макар че самостоятелни положителни дейности, умножени по милион, ще имат значителен резултат върху Земята, то считам, че е по-важно да работим за смяна и преосмисляне на цялостния индустриален модел - към екосъобразни артикули от естествени и издръжливи материали, с дълъг живот, които да могат да се поправят, а след края на живота си да бъдат рециклирани и да продължат живота си в нови материали.

Когато приказваме за храна съм огромен обожател на растителната храна. Тя е най-добре да бъде сезонна, създадена без потребление на пестициди и химикали, идваща от близката фамилна плантация, а не пътуваща хиляди километри, до момента в който стигне до масата ни. Хранителните останки пък не отиват в боклука, а в кофата за компостиране, а оттова пък стават тор за подправките на терасата ми.

Макар работата ми да постанова голям брой пътувания, все по-често отхвърлям самолетни пътувания, а когато не мога да избегна съчетавам с " екотуризъм " - в допълнение време за себе си " проучване " на мястото и поддръжка на локални устойчиви практики.

Какъв е твоят свят?

Вдъхновява ме хубостта на природата, която желая да бъде непокътната и за идващите генерации.

Вдъхновяват ме фантастичните и фентъзи светове, които демонстрират, че няма невъзможни неща за хора, обединени към дадена идея или концепция.

Вдъхновява ме музиката – която може да успокоява, само че и да повдига духа, да стимулира и сближава хората.



Язовир Голям Беглик, персонален списък

А светът, в който искаш да живеят бъдещите генерации?

Чистият въздух, вода, почва да не са разкош, а действителност за всеки – да не се постанова на хора да вършат компромис сред правилата и убежденията си, правото си на достъп до чиста и безвредна околна среда и препитанието си.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР