Радиоактивният газ радон в района на турския град Кахраманмараш, който

...
Радиоактивният газ радон в района на турския град Кахраманмараш, който
Коментари Харесай

След трусовете в Турция: Опасен радиоактивен газ се е увеличил 4 пъти

Радиоактивният газ радон в региона на турския град Кахраманмараш, който беше епицентър на трусовете, се е нараснал 4 пъти във въздуха и почвата. Въпреки това локалните поданици не носят маски. 

„ Радонът нормално се отделя на земната повърхнина, само че количеството му се усилва заради скъсване на структурата на почвата и скалите по време на земетресение “, изяснява доцент доктор Осман Гюнай от Техническия университет „ Йълдъз “, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на учения радонът излъчва алфа-лъчение в околната среда. Когато се вдишва в белите дробове, той може да повреди ДНК молекулите и клетките в организма. Тази обстановка може да аргументи рак.

Жителите на опустошените градове са застрашени и от холера и други заразни заболявания, в случай че не бъдат взети незабавни санитарни ограничения, предизвестяват лекари в страната.

Според тях има доста проблеми, дължащи се на неприятната хигиена, неналичието на тоалетни и подобаващи санитарни условия и дефицита на вода.

Над 45 хиляди души починаха под руините от двете трусове на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш. Повече от 1,97 милиона жители са се изселили от региона на трусовете.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР