Радикален план за ограничаване на плащанията в брой и за

...
Радикален план за ограничаване на плащанията в брой и за
Коментари Харесай

Рим обяви война на кеша

Радикален проект за ограничение на заплащанията в брой и за съкращаване на данъчните закононарушения "изправи на нокти " италианците. Италия, която има едни от най-високите данъчни ставки в Европа, е изгубила 107.5 милиарда евро от данъчни измами и от декларирани нереално ниски приходи през 2016-а. Делът на налозите, които не са влезнали в италианската хазна, е към 30% от общия им размер.

Идеята на Рим е да предложи на потребителите данъчни заеми, с цел да уреждат отговорностите си по електронен път и в същото време да постанова санкции за кешови тегления над избрания месечен таван. Като лимитира потреблението на пари в брой и окуражава електронните преводи, кабинетът ще редуцира каузи на подземната стопанска система, която се прави оценка на повече от 12% от Брутният вътрешен продукт на страната. Магазини, заведения за хранене и други дребни бизнесмени на Ботуша постоянно отхвърлят да одобряват електронни заплащания поради високите разноски или развалени четци на карти. Много от тях пък "забравят " да заявяват осъществените транзакции в брой.

Учудващо, предлагането за таван на кеша и за налагането на санкции идва от асоциацията на италианския бизнес Сonfindustria. Просто тъй като фирмите и експертите от сектора са измежду най-едрите данъчни измамници в Италия, като коефициентът на пропуснати данъчни заплащания при тях е 19 пъти по-голям в сравнение с при чиновниците на заплата.

Дребните предприемачи побързаха да разкритикуват предлагането на бизнес-лобито, както направиха и ред политици, в това число крайнодесният популист Матео Салвини, който жигосах концепцията като "съветска ".

Твърде спорни се оказаха и предходните начинания за съкращаване на заплащанията в брой. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги бе заставен да пази старателно решението за прекъсване на излъчванията на банкноти от 500 евро откакто критиците му го упрекнаха, че води война с кеша. Някои последователи на парите в брой пък се базират на анонимността на хартиените пари, защитаващи личността от пълзящото държавно следене.

Все отново, наклонността в Италия е да се ограничи използването на кеш. От началото на септември кредиторите би трябвало да уведомяват поделението за пране на пари на "Банка д'Италия " за всевъзможни месечни парични придвижвания от над 10 хиляди евро. Що се касае до недоволствата на дребния бизнес за разноските, държавното управление на премиера Джузепе Конте дава обещание да направи всички заплащания по-прозрачни и да понижи фрапантно цените на електронните транзакции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР