Радан Кънев ще води листата на Демократична България на изборите

...
Радан Кънев ще води листата на Демократична България на изборите
Коментари Харесай

Защо приех да водя листата на Демократична България на евровота? Отговорът на Радан Кънев

Радан Кънев ще води листата на Демократична България на изборите за Европейски парламент, разгласи през днешния ден водачът на " Да, България " и някогашен правосъден министър Христо Иванов.
 Радан Кънев ще води листата на Демократична България на евроизборите
Как самият Кънев реагира на новината?

Ето коментара му, споделен посредством персоналния му Facebook дневник:

За мен това е доста сложен миг. Аз не съм се подготвял да вземам участие в акция за Европейски избори, с изключение на като безапелационен и уверен покровител на Демократична България и персонално на Светослав (Малинов - бел. ред.) като водещ претендент и доскорошен мой представител в Екологичен потенциал.

(Атаката против Светльо единствено демонстрира какъв брой сложна и кална ще бъде тази кампания…)

Затова и когато персонално Светослав ме помоли да обмисля това решение, и когато водещите претенденти и водачите на обединението дружно - и това е доста значително, дружно - ми го предложиха това беше доста мъчно решение. И както множеството сложни решения, трябваше да бъде взето за часове.

Приех, тъй като въпреки да не съм се подготвял за присъединяване в избори, аз се усещам квалифициран за главните провокации пред тази акция:

- аз съм подготвен да работя за обединяването на всички демократични гласоподаватели, на всички общности в центъра и дясното, на демократичната общественост. Защото - с триумфи и провали - това съм правил през последните 10 години от живота си;

- подготвен съм да работя за създаване на мощна и единна опция на ГЕРБ в центъра и дясното, тъй като всеки ден - в специалността си, в персоналния си живот, в политическата си активност - аз виждам потребността от тази опция. Аз срещам стотици, хиляди българи, елементарни хора като мен, които я чакат и желаят някой да се бори за нея, да се бори за тях.

- подготвен съм да работя: за мощна и единна Европа, която да подсигурява свободата, собствеността, сигурността на всеки българин, която да подсигурява благоденствието не на българските политици, а на българските граждани; за мощна Европейска прокуратура, която да преследва закононарушения и повдига обвинявания там, където българската се проваля; за Европейски съд, който да въздава правдивост там, където българските жители не я получават; за Европейски енергиен съюз, който да подсигурява самостоятелност и ниска цена на енергийните доставки за българския бизнес; за същински обединен пазар, който предизвиква, а не - както някои разпореждания на така наречен пакет " Мобилност ” - лимитира бизнеса и труда.

Готов съм да работя за модел на европейско финансиране, при който нашите пари, на европейските данъкоплатци, отиват в жителите и бизнеса, а не в корумпирани партийни кръгове. За децентрализирана Европа, в която българските общини договарят непосредствено с Европейски Съюз, а не зависят от капризите и алчността на една партия или един човек.

Но на първо място съм подготвен да работя за това България да бъде Европа - тук, при нас, в нашия дом, а освен като опция за емиграция. България ще бъде европейска тогава, и единствено тогава, когато разпоредбите, свободите, образованието, опазването на здравето, отношението към природата, качеството на храната, която ядат децата ни, опциите им за спорт, вътре в България са европейски.

Това е било и остава идеята на българските демократи. Това са непостигнатите цели на нашето реформаторско придвижване, това са неосъществените фантазии на българската десница. И в името на тях, ние би трябвало да бъдем единни, мощни и сполучливи. Затова и одобрих пред сътрудниците и водачите мандата, само че и уговорката, за сполучливо довеждане докрай на договарянията с Движение България на Гражданите, както и за привличане към нашата идея на всички демократи, в това число всички седесари, които не одобряват Борисов за лице на европейска България. Ние сме били дружно в доста борби, и на национални, и най-много на локални избори. Видели сме две и двеста заедно…

Аз подобавам към тази задача с изненада, само че и с отговорност, и със самочувствие. Самочувствието на човек, който е претърпял доста битки и доста удари в името на тези цели. Който е позволил значително тежки неточности - само че постоянно с една цел. Целта да дадем на българските демократи, на Демократична България, мощна, умерена, сполучлива опция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР