Ръчно изработено у нас копие на прочутата Златна книга на

...
Ръчно изработено у нас копие на прочутата Златна книга на
Коментари Харесай

Представят български автори в Сорбоната в копие на "Златна книга на песните"

Ръчно направено у нас копие на фамозната " Златна книга на песните " ще бъде показано в Сорбоната на 3 март. Това се случва със съдействието на ЮНЕСКО и френския президент Еманюел Макрон .
Оригиналът на „ Златна книга на песните “ е основан при започване на ХХ век по самодейност на управлението на Сорбоната . В момента той се съхранява в архива на световноизвестния университет в Париж.
В книгата са показани едни от най-известните драматурзи, поети, писатели и философи от целия свят. В нея са имената на Толстой, Пушкин, Шекспир, Верлен, Бодлер, както и Христо Ботев със златното четиристишие от баладата „ Хаджи Димитър “.
„ Не се дава да се снима, не се дава да се изнася. Затова ние направихме български вид, с цел да може същата такава книга да бъде показана в Сорбоната и да се даде опция на студентите от Сорбоната, на преподавателите, които са осведомени с източноевропейска литература, да се срещнат още веднъж с Ботев, да откри своето почтено място, само че вкарахме и други създатели “, сподели в студиото на Радио София един от тримата създатели на плана - публицистът и публицист Иван Тренев.
Българските създатели, намерили почетно място в копието " Златна книга на песните ", с изключение на Христо Ботев, са Никола Йонков Вапцаров, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Пейо Яворов и други
Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР