Работя във фирма от 70-80 човека и се чува, че

...
Работя във фирма от 70-80 човека и се чува, че
Коментари Харесай

Работодател трябва да предупреждава, ако уволнява над 10 човека

Работя във компания от 70-80 индивида и се чува, че ще има огромни уволнения. В такива случаи има ли някаква специфична процедура и някакви условия?

Е.И., София

 

В действащия Кодекс на труда (КТ) има специфична норма, която е озаглавена " Право на информация и съвещания в случаи на всеобщо уволняване ". Именно тя е отдадена на случаите, в които би трябвало да се извърши специфична процедура, преди да се стигне до по-големи уволнения.

Така категорично е посочено, че в случай че работодателят има желание да предприеме всеобщи уволнения, то той е задължен да започне консултации с представителите на синдикалните организации и на представителите на служащите и служителите  " навреме, само че не по-късно от 45 дни преди осъществяването им ". КТ показва и че той е задължен и " да постави старания за реализиране на съглашение с тях, с цел да се избегнат или лимитират всеобщите уволнения и да се смекчат последствията от тях ".

Кодексът дефинира и какво той схваща под  " всеобщи уволнения ". Това са уволненията на едно или повече учредения, осъществени по преценка на работодателя и по аргументи, несвързани с съответния служащ или чиновник, когато броят на уволненията е най-малко 10 в предприятия, където списъчният състав на заетите в месеца, предшестващ всеобщото уволняване, е повече от 20 и по-малко от 100 служащи и чиновници за интервал 30 дни. В тази догадка попада и съответният случай, което значи, че процедурата се развива, в случай че се уволняват повече от 10 индивида по едно и също време.

Такива са и случаите, когато уволняваните са " минимум 10 на 100 от броя на служащите и чиновниците в предприятия, където списъчният състав на заетите в месеца, предшестващ всеобщото уволняване, е минимум 100, само че не повече от 300 служащи и чиновници ". Същото се отнася и когато уволнените са най-малко 30 в предприятия, където списъчният състав на заетите в месеца, предшестващ всеобщото уволняване, е минимум 300 или повече служащи и чиновници за интервал от 30 дни.

Редът и методът за осъществяване на консултациите при всеобщи уволнение се дефинират от работодателя, представителите на синдикалните организации и представителите на служащите и чиновниците. Изрично е посочено, че без значение от събитието дали работодателят или различен юридически индивид е взел решението, довело до всеобщи уволнения, работодателят е задължен преди началото на консултациите да даде писмена информация на синдикалните организации и на представителите на служащите и чиновниците. Тази информация би трябвало да съдържа причините за предвижданите уволнения, както и за броя на служащите и чиновниците, които ще бъдат уволнени, и главните стопански действия, групи специалности и длъжности, към които се отнасят. Посочват се броя на заетите служащи и чиновници от главните стопански действия, групи специалности и длъжности в предприятието, конкретните индикатори за използване на критериите за асортимент на служащите и чиновниците, които ще бъдат уволнени, периодът, през който ще се извършат уволненията, и дължимите компенсации, свързани с уволненията.

След даването на тази информацията в период три работни дни работодателят е задължен да изпрати копие от нея на съответното отделение на Агенцията по заетостта. При несъблюдение на задължението на работодателя синдикати и представителите на служащите и чиновниците имат право да алармират Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " за неспазване на трудовото законодателство.

Предвидените всеобщи уволнения се правят не по-рано от 30 дни след известяван на Агенцията по заетостта независимо от периодите на предупреждение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР