Работодателските организации демонстрираха нетърпеливост да започне прилагането на реформите в

...
Работодателските организации демонстрираха нетърпеливост да започне прилагането на реформите в
Коментари Харесай

Бизнесът е нетърпелив за енергийните реформи

Работодателските организации демонстрираха припряност да стартира използването на промените в енергетиката, заложени в признатите предходната седмица от Народното събрание дефинитивно ремонти в Закона за енергетиката, изменящи и освобождаващи пазара. Те изпратиха в понеделник декларация до президента Румен Радев да придвижи допустимо най-бързо обнародването на измененията. Публикуваха и писмо до българските евродепутати с апел да притиснат Европейската комисия да се произнесе по заведената през януари 2017 година от тях тъжба против така наречен американски централи " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", че употребяват непозволено държавна помощ в цените, на които се купува тока им.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) за следващ път приветстваха признатите законови ремонти, които действително се случиха под техен напън, откакто заплашиха с национални митинги поради поскъпналите цени на електрическата енергия на свободния енергиен пазар през декември 2017 година

Бизнесът чака корекциите, които влизат в действие от 1 юли 2018 година и плануват на борсата да продават тока си всички възобновими енергийни източници, когенерации и топлофикации с конфигурирана мощ над 4 МВ, да решат казуса с досегашната асиметрична либерализация на пазара по повод консуматори – производители.

Работодателите показват, че досегашното несъвършенство на пазара, по чиято либерализация се работи от 2004 година, се е дължало на това, че на свободния пазар сила продаваха единствено държавните АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", и рядко " Националната електрическа компания ", до момента в който потребителите на пазара са над 50 хиляди компании. Отделно останалите производители на ток получават разнообразни типове дотации, събирани посредством закрепена съставния елемент в крайната цена на електрическата енергия, наречена " отговорности към обществото “.

Разходите по тези дотации, изчислени от АОРБ на 1.5 милиарда лева са избрани от асоциацията като " повинност “. Те обаче няма да намалеят, защото възобновимите енергийни източници ще не престават да получават по-високи цени, само че към този момент посредством контракт за награда, която ще се пресмята от НЕК като разлика сред досегашните преференциални цени на редица производители и прогнозната пазара за съответната година..

Според организацията, признатите законови ремонти, " са решителна крачка напред в посока повишение на конкуренцията сред производителите, оптимизация на софтуерните разноски, повече предложение на артикули и количества, и пазарна интеграция на производителите с преференциални цени ".

АОРБ напомня, че България изнася артикули за над 52.2 милиарда лв. при 98.6 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт в изискванията на жестока конкуренция и тъкмо по тази причина българската енергетика би трябвало да върви към пазарни връзки.

Бизнесът желае от президента да утвърди допустимо най-бързо законовите ремонти, с цел да енергийното министерство и отрасловият регулатор време да приготвят нормативната база с новите правила за търговия с ток, за установяване на размера на договорите за награда и на прогнозната пазарна цена. Всичко това е належащо, с цел да може промяната да се напасне добре с влизащите в села от 1 юли нови цени на тока за контролирания пазар.

Отделно Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, членуващи в АОРБ, желаят от българските представители в Европейския парламент да спомагат за изговаряне от страна на Европейската комисия по импортираната преди повече от година тъжба от четирите организации против 15-годишните контракти за изкупуването на тока от двете американски въглищни централи в " Марица Изток " от страна на държавната НЕК.

Според организациите това е непозволена държавна помощ за двете компании, които годишно получават 486 млн. лв. от семействата и бизнеса в България посредством високите си преференциални цени за създаваната от тях ел. сила.

Те желаят евродепутатите ни да пришпорят Брюксел да каже има ли противозаконна държавна помощ. Досега Еврокомисията заобикаля да излезе с съответно мнение. Преди месец стана ясно, че въпреки всичко е дала картбланш на държавното управление на ГЕРБ да стартира договаряния с двете американски компании за смяна на дългогодишните им контракти. Все още обаче " Ей И Ес " и " КонтурГлобал " изследват отправената им оферта и да я показват на своите банки-кредиторки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР