Работодателите в седем от 10-те индустриални сектора очакват да увеличат

...
Работодателите в седем от 10-те индустриални сектора очакват да увеличат
Коментари Харесай

В кои сектори ще се търсят най-много работници в следващите 3 месеца на 2019 г.

Работодателите в седем от 10-те индустриални бранша чакат да усилят равнищата на претовареност през второто тримесечие на 2019 година Секторите „ Производство “ и „ Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “ плануват най-силните пазари на труда, като работодателите от тях регистрират чисти прогнози за заетостта от надлежно +15% и +14%. Работодателите от бранш „ Строителство “ също чакат нарастване на работната мощ с прогноза от +10%, до момента в който прогнозата за бранш „ Транспорт, хранилища и връзки “ е +9%. В същото време работодателите от три бранша възнамеряват да понижат заетостта и най-много в бранш „ Минно дело “, където прогнозата е -4%, написа economic.bg.

``
реклама

В съпоставяне с предходното тримесечие вероятностите за наемане отслабват в шест от 10-те индустриални бранша. Значително понижение от 9 процентни пункта е регистрирано в секторите „ Земеделие, лов, горско стопанство и лов на риба “ и „ Строителство “. 

Работодателите от бранш „ Търговия на едро и дребно “ регистрират спад от 8 процентни пункта, до момента в който прогнозата на бранш „ Минно дело “ е по-слаба с 6 процентни пункта. В същото време проектите за наемане се ускоряват в два бранша, като се усилват със надлежно 5 и 4 процентни пункта в бранш „ Производство “ и „ Транспорт, хранилища и връзки “.

Българските работодатели плануват положително движение на наемане на чиновници в интервала април-юни, като работодателите от бранш „ Производство “ регистрират най-силните вероятности за работа съгласно последното Обзорно проучване на ManpowerGroup за заетостта. Коригирана по отношение на сезонните съмнения, чистата прогноза за заетостта от 8% остава без смяна спрямо предходното тримесечие и отбелязва спад от три процентни пункта по отношение на същия интервал на предходната година.

Големите компании не престават да имат най-силни упования за наемане на чиновници с чиста прогноза за заетостта от +17%, до момента в който работодателите от приблизително огромните организации регистрират забележителен спад от 10 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. Прогнозите на работодателите от микропредприятията и дребните компании също отслабват, като понижават със надлежно 7 и 4 процентни пункта.

Изследването, което включва 622 работодатели от пет района в България, разкрива, че 14% възнамеряват да усилят равнищата на претовареност през второто тримесечие на 2019 година, до момента в който 4% ще ги понижат. 77% от интервюираните работодатели плануват равнищата на претовареност да останат същите, а 5% на са сигурни какви са желанията им за наемане на чиновници през тримесечието.

„ Като цяло равнищата на претовареност в България на означават огромна смяна, тъй че търсещите работа могат да чакат темпото на наемане да остане устойчиво през идващите месеци. Наблюденията ни демонстрират, че нарастванията в някои браншове се балансират от спадове в други. В допълнение най-вече работни места ще бъдат отворени в огромните компании, като 17 % от работодателите, които интервюирахме от тези организации, споделят, че възнамеряват да усилят заетостта през второто тримесечие “, сподели Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани. „ Въпреки това сериозното търсене на претенденти с умения ще продължи да е предизвикателство за работодателите. То ще ги накара да продължат да надграждат уменията на своите чиновници, както и да основат общности от гении отвън организациите си, като включат чиновници за почасова претовареност, по краткотрайни планове и фрийлансъри, които да добавят работната им мощ. “

Всички пет района плануват нарастване на работната мощ през идващото тримесечие. Най-силни пазари на труда се чакат във Варна и Бургас с чисти прогнози за заетостта от надлежно +8% и +7%. Русе и София регистрират непретенциозно нарастване на чиновниците с прогнози от +5%, до момента в който пазарът на труда в Пловдив се чака да се забави с прогноза от +1%. В съпоставяне с предходното тримесечие вероятностите за наемане доста отслабват в Пловдив с 11 процентни пункта. Прогнозата за София записва понижение от 4 процентни пункта, само че проектите за наемане остават относително постоянни в Бургас и Варна. Работодателите от Русе не регистрират смяна на тримесечна база.
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР