Работодателите в частния сектор на САЩ увеличиха рязко наемането на

Работодателите в частния сектор на САЩ увеличиха рязко наемането на ...

Ръст на новоразкритите работни места в частния сектор на САЩ с 517 000 през мартРаботодателите в частния сектор на САЩ увеличиха рязко наемането на персонал през март, тъй като ускоряването на процеса на ваксиниране срещу Covid-19 в страната допринесе за отварянето наново на голяма част от бизнес и по-специално в сектора за отдих и хотелиерски услуги, където беше отчетено силно нарастване на трудовата заетост.

Това показват резултати от последното проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP), които потвърждават, че успешната кампания по ваксинацията, намаляващият брой на новозаразени с Covid-19 и масивните федерални стимули за 1,9 трлн. долара ще допринесат за по-бързото възстановяване на водещата световна икономика от коронавирусната криза през 2020 г.

Според последния доклад на ADP, през март американският частен сектор разкри цели 517 000 нови работни места (най-голямо повишение от 6 месец насам) при очаквания за 550 000, като в същото време данните за февруари претърпяха силна възходяща ревизия до 176 000 от 117 000.

Промяна на трудовата заетост в САЩ (в хиляди броя)През март разкриването на нови работни места беше почти равномерно при различните по размер американски компании, като малките компании (с персонал между 1 и 49 души) назначиха 174 000 нови служители, средните по размер фирми (с персонал между 50 и 499 души) - 188 000, а големите компании (с над 500 служители) разкриха 155 000 нови работни места.

Секторът на услугите допринесе с най-силен ръст на заетостта, след като именно той постара най-силно по време на строгите противоепидемични мерки преди време и сега се възползва на-добре от рестартирането на бизнеса в САЩ. През март в сектора на услугите бяха разкрити нови 437 000 работни места, като само в областта на хотелиерството и ресторантьорството бяха наети 169 000 служители.

В производствения сектор пък бяха разкрити 80 000 работни места, като в строителството бяха наети 32 000 души, а в промишлеността - 49 000, докато в добивната промишленост бяха съкратени хиляда служители.

"Видяхме значително подобрение в данните за пазара на труда през март, отчитайки най-силния ръст на заетостта от от септември 2020 г.“, каза Нела Ричардсън, главен икономист в ADP.

"Ръстът на заетостта в сектора на услугите значително надмина средномесечната си стойност благодарение на значително увеличение в индустрията за отдих и хотелиерство. Този сектор има най-големи възможности да се подобри, тъй като икономиката продължава постепенно отново да се отваря, а ваксините срещу Covid-19 стават все по-широко достъпни. Продължаваме да следим отблизо най-тежко засегнатите сектори, но вече се полага основата за допълнителен тласък на месечния темп на наемане на персонал през следващите месеци", посочи Нели Ричардсън.

Днешният силен доклад на ADP се публикува преди внимателно следения месечен доклад на държавната официална статистика за декември, който ще бъде оповестен в петък. Осреднените очаквания на финансовите пазари са за нарастване на новооткритите неселскостопански работни места в САЩ през март с 650 000 след повишение с 379 000 през февруари.

Източник: bnr.bg