Работодателите ще предлагат промени в учебните плановеИзявени представители на бизнеса

...
Работодателите ще предлагат промени в учебните плановеИзявени представители на бизнеса
Коментари Харесай

Канят бизнеса да преподава в университетите

Работодателите ще оферират промени в образователните проекти


Изявени представители на бизнеса ще могат да водят до 20% от общия хорариум на образователните часове при образованието на магистри и до 10% при бакалаврите.

Поправки в Закона за висшето обучение, които регламентират тези промени, внесе в Народно събрание ръководителят на парламентарната Комисия по образованието и науката Милена Дамянова. Предстои те да бъдат прегледани, като желанието е наесен да станат факт. Нуждата от по-активно присъединяване на бизнеса в подготовката на кадите бе съществена тематика на Националната среща по проблемите на висшето обучение, проведена от „ Труд ” под патронажа на Дамянова на 3 юли. Тя бе подкрепена от болшинството от присъстващите ректори.

Конкретните оферти, които към този момент са импортирани в Народно събрание, бяха изложени на полемиката от проф. Стати Статев, ректор на УНСС и зам.-председател на Съвета на ректорите. Той акцентира, че е неуместно хора от практиката да могат да водят единствено до 10% от лекционен курс, както е в този момент.

В поправките са планувани и други хрумвания, родени на срещата. Една от тях е работодателите да могат да внасят оферти за възобновяване на образователните проекти и стратегии. Освен това в държавните комисии за осъществяване на държавен изпит или за отбрана на дипломна работа да могат да вземат участие представители на работодателите. Предвидено е и одобрени експерти от бизнеса да могат да се включват и в непрекъснатите комисии на Националната организация за оценяване и акредитация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР