Работодатели предлагат COVID карантината за контактни да бъде намалена или

...
Работодатели предлагат COVID карантината за контактни да бъде намалена или
Коментари Харесай

Работодатели предлагат COVID карантината за контактни да бъде намалена

Работодатели оферират Коронавирус карантината за контактни да бъде понижена или отстранена, в случай че те нямат признаци. Това сподели в предаването „ Твоят ден” на NOVA NEWS Добрин Иванов, изп. шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
„ Данните са обезпокоителни, даже тревожни ", уточни той в коментар на това, че предходната година болничните на заболели от ковид спрямо миналата година са били двойно повече и са стигнали до 370 хиляти, като за тях са били взети сумарно съвсем 19 млн. платени дни и за тях са платени съвсем 800 млн. лв.. Данните за първото тримесечие на тази година също бележат растеж при болничните поради ковид - те са 3 пъти повече спрямо първото тримесечие на 2021, като за близо 6 млн. работни дни са платени малко над 266 млн лева
"Това двукратно увеличение на болничните листи за 2021 по отношение на 2020 година в числа за сметка на работодателите и предприятията са платени над 50 млн. лв. за първите 3 дни компенсации за краткотрайна неработоспособност. Но още по-обезпокояващи са данните за тази година. Само за първото тримесечие са регистрирани удвояване на броя на болничните поради коронавирус. И в случай че тази наклонност продължи, би означавало, че работодателите и предприятията ще платят над 150 млн. лв. поради краткотрайна неработоспособност ".
По думите му: „ Това е несъразмерна и непостижима тежест за българските предприятия и ние настояваме за ясни правила и протокол за деяние при определяне на болни лица ".
В изнесените данни влизат единствено болните, взели болничен поради вируса, а не тези, които са взели болничен в резултат на това, че са били контактни. За контактните към този миг карантината е 7 дни, а за болните – 10.
"При всеобща пандемия всеки е допустимо в ежедневните си контакти да е бил контактен на болен. Това значи, че има случаи, в които хора влизат от карантина в карантина и въобще не поставят труд на работното си място ", уточни Иванов. По думите му това би трябвало да се съобрази с ограничения, които лимитират контактите, като отдалечена работа при опция.
Работодателите желаят и преразглеждане на мярката, въведена през 2010 година, предприятията да заплащат първите три дни за всеки болничен. Според Иванов тях тази мярка би трябвало да се поеме от страната.Тя би коствала на бюджета към 200 млн. лв. годишно, пресметна той, като сподели, че това бюджетът може да си го разреши, а резултатът ще е доста огромен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР