Работниците в сектори като транспорт, енергетика, образование, събиране на отпадъци

...
Работниците в сектори като транспорт, енергетика, образование, събиране на отпадъци
Коментари Харесай

Франция е изправена пред масова национална стачка във вторник

Работниците в браншове като превоз, енергетика, обучение, събиране на боклуци и селско стопанство възнамеряват да се причислят към апела на френските профсъюзи за " междупрофесионална " стачка този вторник.

В резултат на това във вторник ще стачкуват освен служащите в рафинериите и в най-голямата френска атомна електроцентрала " Гравелин ", само че и служащи от други специалности в цялата страна. Служителите на френските железници SNCF оповестиха желанието си да се причислят към стачките във вторник. Очаква се плануваните стачки да доведат до " съществени разстройства " в придвижването на влаковете, като в някои райони ще бъде обиден " всеки втори трен ", съобщи заместник-министърът на превоза Клеман Бон пред телевизия France Inter.

Много учители, възпитаници и други чиновници в междинните учебни заведения, гимназиите и университетите също ще отсъстват във вторник. Sne-FSU, най-големият синдикат в междинното обучение, разгласи на своя уеб страница, че ще се причисли към общата стачка в цяла Франция, за която упорства Общата конфедерация на труда (CGT), с цел да изиска нарастване на заплатите в изискванията на световна инфлация.

Мобилизация се организира и в секторите на опазването на здравето и селското стопанство. Профсъюзът на здравния бранш CFDT-Santé също прикани на своя уеб страница към 200 000 служащи в частни клиники и старешки домове да стачкуват " за договаряния за нова подредба и почтено възнаграждение ".

В известие за пресата от понеделник профсъюзът на фермерите в района Pays-de-la-Loire, Confederation paysanne de Maine-et-Loire, също прикани своите членове да се причислят към митингите за възнаграждение на труда.

С оглед на продължаващата стачка за нарастване на заплатите на чиновници в петролни групи френското държавно управление извърши опасността си да пристъпи към наложително връщане на работа(т. нар реквизиране) на някои от тях в склад за горива на „ Есо- ЕксънМобил “ (Esso-ExxonMobile) в северозападната част на страната, съобщи Франс прес.

" Във връзка с подновяването на стачката на част от личния състав в Пор-Жером в Нормандия държавното управление започвада реквизира чиновници, които са от основно значение за действието на склада ", съобщи пред Агенция Франс Прес министерството на енергийния преход.

Следователно малцината чиновници, които играят основна роля за деблокирането на горива от резервоарите, ще бъдат принудени да дойдат на работа под опасността от наказателни наказания.

Въпреки тази опасност, която премиерката Елизабет Борн " размаха " за първи път през вчерашния ден, стачкуващите взеха решение рано тази заран да продължат митингите си, удължавайки рецесията с дефицита на гориво, обхванала цяла Франция.

Освен складовете за горива шест от седем френски рафинерии стачкуват през днешния ден: четири на " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) и две на " Есо – ЕксънМобил ".

Стачката в рафинериите на " ТоталЕнержи " продължава от две седмици и придобива все по-голям мащаб.

Основните претенции на стачкуващите са за нарастване на заплатите предвид на вилнеещата инфлация и свръхпечалбите на петролните компании от скока на цените поради войната в Украйна. Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT) в " ТоталЕнержи " желае нарастване от 10 на 100 на заплатите за 2022 година по отношение на полученото при започване на годината покачване от 3,5 на 100.

С продължаването на стачните дейности чиновниците рискуват жесток завършек с насилственото връщане на работа на някои от тях, с цел да проработят още веднъж заводите, както при паметния казус през 2010 година при президентството на Никола Саркози.

Заради липса на доставки към 30 на 100 от бензиностанциите във Франция останаха на изсъхнало през вчерашния ден вечерта.

От северната до южната част на страната се повтаряха едни и същи подиуми: затворени бензиностанции, безкрайни опашки, по-високи цени и водачи с доста неприятно въодушевление.

В понеделник бе подписано съглашение за заплатите от две синдикални организации, само че не и от Се Же Те, който е в основата на стачката, напомня Агенция Франс Прес.

В случай на реквизиране на чиновници, ще се обърнем към съда, с цел да го анулира “, предизвести Ерик Селини, координатор на Се Же Те в " ТоталЕнержи ", а представителите на синдиката в " Есо-ЕксънМобил " осъдиха " оспорването на правото на стачка ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР