Работниците да могат да полагат два пъти повече извънреден труд.

...
Работниците да могат да полагат два пъти повече извънреден труд.
Коментари Харесай

Биснесът иска два пъти повече извънреден труд

Работниците да могат да поставят два пъти повече ексклузивен труд.

Това предлага Българската стопанска камара в писмо до министъра на труда и обществената политика. Бизнесът упорства за публичен спор и основни промени в трудовото законодателство.

Причината е, че законодателството било остаряло, свръхвзискателно и спорно. От БСК упорстват да отпадане общата възбрана за полагане на ексклузивен труд. В момента той не е разрешен, само че се позволяват изключения, които на процедура го трансформират в позволен. Има обаче ограничаване – най-много 150 часа годишно на служащ. Бизнесът желае тези часове да станат 300, само че служащите да ги поставят, единствено в случай че са съгласни и при съблюдаване на междудневна и междуседмична отмора. Дават за образец Словакия, където максимумът е 400.

„ Тук, несъмнено, ще става въпрос за договаряне – договаряне или на равнище самостоятелен трудовдоговор, или на равнище групов ", съобщи пред камерата на БТВ Жасмина Саръиванова, специалист в БСК.

Бизнесът упорства и за два пъти по-дълъг интервал (от 3 на 6 месеца), в който компаниите да могат да вкарват ненапълно работно време по стопански аргументи. Иска смяна и в листата със чиновниците и изискванията, при които те получават протекция при уволняване. Както и да се регламентира опция с групов трудов контракт, който да усилва интервала за сумирано пресмятане на работното време от 6 месеца на до 12 месеца, без значение от сферата на активност. Те упорстват още да се отстранен случаите, в които се натрупва отпуск върху отпуск – като при майичнството да вземем за пример.

„ Всичките им оферти са свързани с техния интерес, който се свежда до това – колкото се може повече да работи един човек, колкото се може по-малко да му заплащам ”, разяснява Чавдар Христов от КНСБ.

Работодателите желаят облекчение на разрешителния режим за работа на лица от 15 до 18 година, работещи по контракти за образование в тъй наречените дуална система и понижаване на прага на възраст за приемане на работа от 16г. на 15г. Настояват и да се регламентира така наречен трудов договр „ за нулеви часове ”, като във Англия да вземем за пример.

При този контракт служащият е разполагаем на шефа си – при повикване отива да свърши дадена работа във компанията. Бизнесът желае и облекчение на задължението му да дефинира места за трудоустроени служащи. Настоява и за преразглеждане на квотите за наемане на хора с трайни увреждания.

www.dunavmost.com

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР