Работници, медицински сестри, снимачни сътрудници - десетки хиляди американски трудещи

...
Работници, медицински сестри, снимачни сътрудници - десетки хиляди американски трудещи
Коментари Харесай

Изтощени от работа в Covid пандемията американци стачкуват

Работници, медицински сестри, снимачни сътрудници - десетки хиляди американски трудещи се, изтощени от продължителни часове на работа по време на пандемията и обезсърчени поради облагите, трупани от техните работодатели, започнаха протестни дейности тази есен, осведоми Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция в неделя.

Ако не реализиран съглашение с холивудските студиа за приемане на нов групов трудов контракт, всичките 60 000 членове на синдиката на снимачните екипи в страната (IATSE) възнамеряват да спрат работа в понеделник.

Около 31 000 чиновници от +Кайзър пърманенте " (Kaiser Permanente) в западната част на Съединените щати също заплашват скоро да спрат работа.

От четвъртък 10 000 чиновници на производителя на трактори " Джон Диър " (John Deere) към този момент стачкуват. От 5 октомври в стачка са 1400 служащи от производителя на зърнени храни " Келогс " (Kellogg's), а над 2000 чиновници от болничното заведение " Мърси " в Бъфало са спрели работа от 1 октомври.

Така в обществените мрежи се появи думата Страйктобър (Striketober - стачктомври: комбиниране сред стачка и октомври - бел. р.).

По време на пандемията е трябвало да се прави работата на многочислените отсъстващи, тъй че хората са пожертвали от времето си със фамилиите, с цел да се обезпечат кутии със зърнени храни за магазините, акцентира Дан Осбърн, механик в " Келогс " от 18 години и водач на браншовия профсъюз. Той е засегнат, че в този момент от тях се желае да вършат отстъпки, до момента в който огромните шефове си усилват заплатите. По думите му протестиращите не желаят нарастване на заплатите, а са срещу премахването на автоматизираното им индексиране по отношение на повишаването на живота.

Трудно е да се откри точният брой на стачките в страната, защото американското държавно управление регистрира само обществените митинги с присъединяване на над 1000 чиновници, отбелязва Агенция Франс Прес.

Икономистите и социолозите обаче потвърдиха, че колкото повече напрежение има на пазара на труда, толкоз повече работещите имат власт и толкоз повече се усилва вероятността да избухват стачки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР