Работната група от депутати, създадена в 44-ото Народно събрание, за

...
Работната група от депутати, създадена в 44-ото Народно събрание, за
Коментари Харесай

Управляващите шикалкавят за машинното гласуване

Работната група от депутати, основана в 44-ото Народно заседание, с цел да създаде промени в Изборния кодекс, които да подсигуряват по-голяма почтеност и легитимност на изборите, зацикли още в самото начало. Досега тя е провела две съвещания, на които не е решила нито един въпрос и не е постигнала консенсус за нищо. Дори за изчистването на изборните описи от "мъртви души ", при все това описът, направен от ГРАО, се разминава с към милион души с данните на Националния статистически институт за живеещите в България.

По искане на Бойко Борисов Министерският съвет реши преди две седмици да се вкара машинно гласоподаване за идните следващата година парламентарни избори. Тоест, да се извърши законът, където това е записано. Ето за какво един от първите обсъждани въпроси в работната група бе по какъв начин тъкмо да се случи този избор - ще има ли различно гласоподаване с хартиени бюлетини, какви устройства ще се употребяват и дали ще се закупят или наемат? Остана обаче чувството, че ръководещите "тупат топката ", протакат, чудят се дали хората няма да се затруднят, дали не може се манипулира изборът им... Сякаш задачата им е да потвърдят, че с изключение на скъпо, това гласоподаване, което другояче ще понижи купените гласове, подправянето на протоколи и произвеждането на недействителни бюлетини, е и неуместно за нашата страна. Но пък не могат и да го отхвърлят, откакто водачът им го е разпоредил, а и са го записали в закона.

Заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков напряко разгласи, че работната група за промени в Изборния кодекс е безспорен фарс. Според него основаването й, както и решението на държавното управление, очевидно са просто

трикове за печелене на време .

Съпротивата против машинното гласоподаване била голяма.

"Тя идва и от ГЕРБ, които се крият зад съдружните сътрудници, зад безсмислени въпроси, зад ковид и какво ли още не. Ние ще внесем предлагането за изчистване на описите и за обезпечаване на сполучливо машинно гласоподаване и ще се борим за тях в пленарната зала ", зарече се левият народен представител.

Социалистите били подготвени да разискват даже въпросите за сертифицирания одит и логистиката, само че вместо това в работната група още веднъж се прибирали на изходна позиция – дали да го има или да го няма гласуването с машини. Зарков счита, че е належащо ясно да се подчертаят какви са отговорностите на Министерския съвет и на ЦИК. Чрез закон трябвало да се каже коя институция ще се грижи за машините, къде ще се съхраняват и по какъв метод ще бъде обезпечена тяхната сигурност.

Народните представители от левицата са безапелационни, че машинното гласоподаване е нужда, подбудена от обстоятелството, че в продължение на 30 години изборният развой става все по-неприемлив за една част от жителите. Големият брой недействителни бюлетини на последния избор посочил, че то е неотложно. Да, фактически, този метод на гласоподаване не е панацея, само че е значимо да го има, тъй като може да докара до "нов подтик, а тласъкът би трябвало да докара хората при урните, а не да ги отдалечава ". "Въвеждането на машинно гласоподаване, направено интелигентно, рационално и в ред, а не в безпорядък, ще докара до почтени избори ", уверен е Крум Зарков.

Председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова, която също е член на работната група, отхвърли обвиняването, че ръководещите съзнателно саботират въвеждането на вота с машини. "Машинно гласоподаване ще има, каквото е решението на Министерския съвет, само че не е явен нито типът, нито методът и това дали ще има и различно гласоподаване с хартиени бюлетини ", аргументира се тя. Александрова призна, че първото значително съвещание на групата е зациклило, въпреки да е станало ясно, че

най-вероятно ще се употребяват машини,

сходни, само че не същите, на тези, с които гласувахме на европейските избори. По думите й „ с тъч-скрийн машина, която е сходна на предходните, с памет, която ти демонстрира за кого си дал своя вот, с опция за сканиране на самия код на бюлетината ". Нещо повече, парламентарната група на ГЕРБ била взела своето решение за машинното гласоподаване, само че в същото време не желала да ограничи тези български жители, искащи да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина.

"Обединени патриоти " изцяло отхвърлят машинното гласоподаване във типа, извършен на евровота. Те обаче били подготвени да чуят концепциите на сътрудниците си от другите парламентарни групи.

Движение за права и свободи по принцип са за машинното гласоподаване, макар че държат повече на машинното броене - то било по-важното, там било "заровено кучето " за честността на изборите. Или, както се изрази заместник-председателят на парламентарната група на придвижването Йордан Цонев, "човешки ръчички да не пипат хартийките ".

И ГЕРБ и Българска социалистическа партия са на мнение, че партията на Доган е склонна на компромис за вота с устройства, в случай че в дребните секции с под 300 гласоподаватели се вкара машинно преброяване, защото множеството секции на Движение за права и свободи били такива.

От Централната изборна комисия пък въобще не крият, че са скептични за въвеждането на машинното гласоподаване. Част от причините им са, че то е

скъпо и няма да има време за подготовка,

в това число софтуерно и методически за него. Междувременно всевъзможни специалисти потеглиха по медиите да изясняват какъв брой е неприспособим и нерешителен този вид, а също и изрично да отхвърлят машинното броене.

Очаквано, Българска социалистическа партия не приема обясненията на ЦИК, изключително това, че гласуването с машини е скъпо. „...Естествено, когато наемеш една машина еднократно, а не една машина, с която ще произвеждаш десетки избори от тук нататък, ще излезе доста по-скъпо ", посочи Крум Зарков. Ето за какво левицата щяла да упорства България да закупи, а в случай че е допустимо и да създаде, лични машини.

Капитулация на институциите?

„ Хаос и безхаберие " – по този начин окачестви съвещанията на работната група за смяна на изборните правила ръководителят на Политическа партия МИР Симеон Славчев. Членове и деятели на тази групировка са разпънали палатка още от януари пред Министерския съвет с гледище машинният избор да бъде неотложно въведен. Според Славчев депутатите, изключително тези, от ръководещата партия, демонстрират безусловно непознаване на тематиката, освен в използването на машинното гласоподаване, само че и на технологията и сигурността му.

Разбира се, надалеч по-притеснителна е позицията на ЦИК, че няма да се оправи с новия тип гласоподаване. Което допуска, че е доста евентуално да се провали целия развой.

Според настоящия Изборен кодекс идният следващата година парламентарен избор е належащо да се организира единствено с машини, с изключение на в секциите с под 300 гласоподаватели по лист. Същото важи и за всички последващи президентски, парламентарни и евроизбори. Първоначално това трябваше да стане и на локалните избори, само че през юли 2019 година депутатите взеха решение на този вид избор изобщо да няма машини, тъй като бил доста комплициран и сложен с по 3-4 бюлетини тук-там.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР