Работната група към ВСС проведе първото заседание за съдебна медиация

...
Работната група към ВСС проведе първото заседание за съдебна медиация
Коментари Харесай

И адвокати участваха на първото заседание за съдебна медиация

Работната група към Висш съдебен съвет организира първото съвещание за правосъдна медиация - различно разрешаване на разногласия в правосъдната система в България, оповестиха от Висш съдебен съвет.

По време на срещата бяха разисквани разпоредбите за организацията и активността на Работната група, проекта за нейната работа и други организационни въпроси. За член на Работната група бе определена доцент доктор Петя Неделева от ПУ " Паисий Хилендарски ".

Работната група е с мандат 6 месеца, като въз основа на " Концепцията за въвеждане на наложителна правосъдна медиация по цивилен и търговски каузи " (приетата от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет през февруари 2021 г.) ще бъде направен проект за нужните промени в работата на съда и на правосъдните центрове по медиация , в това число законодателни промени, свързани с въвеждането на наложителна първа среща по медиация.
 Задължителна медиация и споделени наставнически права борят експанзията в учебно заведение
Задължителна медиация и споделени наставнически права борят експанзията в учебно заведение

Момченцата копират модела на мутрите, а момиченцата - на твърдата чалга и силиконовите хубавици, изясни Атанасов от " Обединените патриоти "

Предложенията ще се съгласуват със заинтригуваните лица - съдии, юристи и посредници . Предстои да бъдат избрани групите каузи, за които ще се ползва наложителна медиация, както и съответните процедури за провеждането ѝ. Предстои правене на критерии за подготовка и стандарти за асортимент на посредниците, модели и правила за образование на съдии и посредници, за въвеждане на системи за надзор и гарантиране на качеството на провежданите медиации.

В работната група са Даниела Марчева - член на Висш съдебен съвет, административните ръководители на Софийски областен съд - арбитър Александър Ангелов, на Окръжен съд - Варна - арбитър Марин Маринов, на Районен съд - Пазарджик - арбитър Веселка Златева, на Районен съд - Перник - арбитър Михаил Алексов, магистрати от Софийски градски съд - Александър Ангелов и Евгени Георгиев, от Софийски областен съд - Даниела Александрова - зам. административен началник, Окръжен съд - Варна - Десислава Жекова - зам.-административен началник юристи и посредници, Биляна Гяурова - зам.-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на посредниците, Свилена Димитрова и Албена Комитова - юристи и посредници.

От Висшия адвокатски съвет в срещата участваха и адв. Красимир Недев - представител на Висшия адвокатски съвет, Чонка Ковачева - н-к отдел " Международни стандарти и нормативна уредба " от квотата на омбудсмана на Република България и на госпожа Донка Аврамова - държавен специалист в Министерство на правораздаването.

Проектът на Висш съдебен съвет е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност. Изградени са 5 центъра по медиация в петте апелативни региони, надлежно в Окръжен съд - Велико Търново, Окръжен съд - Враца, Окръжен съд - Добрич, Окръжен съд - Пловдив и Окръжен съд - Сливен.

Следващото съвещание на Работната група ще се организира при започване на месец декември 2021 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР