Работна група в Министерството на правосъдието ще изготви Координационен механизъм

...
Работна група в Министерството на правосъдието ще изготви Координационен механизъм
Коментари Харесай

Изготвя се координационен механизъм в помощ на жертвите на домашно насилие

Работна група в Министерството на правораздаването ще изготви Координационен механизъм за помощ и поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение. Това би трябвало да се случи до края на годината, оповестиха от Министерство на правосъдието.
Прочетете още
Механизмът би трябвало да уреди главните процедури на взаимоотношение сред органите на изпълнителната власт, на локалното самоуправление и локалната администрация и юридическите лица, които реализират действия по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Ръководител на междуведомствената работна група е заместник-министърът на правораздаването Георги Николов. В нея вземат участие представители на повече от 30 държавни и общински институции, както и представители на неправителствени организации.

Председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева съобщи, че към този момент има добър образец на съгласуваност сред част от институциите и това би трябвало да се надгради.

По думите ѝ от март тази година сигналите за домашно принуждение, постъпили в НБПП, са се нараснали неведнъж. „ Това се дължи на подписания Меморандум за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение сред Бюрото, Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи “ уточни Илиева.

Националният координатор по въпросите за домашното принуждение към Министерство на вътрешните работи Зорница Шуманова добави, че сигналите към Бюрото са подадени вследствие на работата на полицейските чиновници на терен, които свързват потърпевшите непосредствено с юристите, които могат да им окажат правна помощ.

Тя осведоми, че Министерство на вътрешните работи работи от 3 месеца по създаване на съответни контактни точки. Например с Министерство на здравеопазването са контрактувани и 450 диагностични центрове и кабинети, към които могат да се насочват жертвите на домашно принуждение. Крайната цел е при сигнал служителите на реда да могат да срещат потърпевшите с всички благоприятни условия за помощ, които могат да получат – здравна, правна, психическа или физическа отбрана.

Всяка от институциите ще показа до края на идната седмица мнение по главните въпроси, включени в първи стадий от Координационния механизъм „ Известяване и ориентиране “, който е заложен и в закона.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР