Работим по 3 сценария при ескалация на конфликта Русия-Украйна, заяви

...
Работим по 3 сценария при ескалация на конфликта Русия-Украйна, заяви
Коментари Харесай

Стефан Янев: Водим разговори за закупуване на 2 подводници

Работим по 3 сюжета при ескалация на спора Русия-Украйна, съобщи още министър Янев

И американският президент Байдън, и държавния секретар Блинкен предвиждат, че Русия може да нападна Украйна в доста малко време. Ако това се случи, те дават обещание извънредно строги наказания.

Има ли опасности за България и по какъв начин се приготвяме за тях?

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава дарба. Водят се диалози с избрана страна за избран вид подводници, само че всичко сега е на равнище договаряния. Има метод средства за подводница да бъдат планувани в бюджета или в актуализацията му. Не приказваме за нови подводници, само че са в положително техническо положение ", това сподели в "Денят онлайн с Наделина Анева " по в първото си телевизионно изявление след встъпването му в служба министър на отбранатаСтефан Янев.

Също по този начин стана ясно също, че ще купуваме още 8 изтребители от Съединени американски щати, само че към този момент не се знае по кое време.

По отношение евентуален спор сред Русия и Украйна военният министър съобщи, че се работи по три вероятни сюжета.

"В момента дали и какво решение следва ще се разбере в идващите няколко седмици. В календара на НАТО следва среща на министрите на защитата през февруари. Дотогава би трябвало да имаме национална позиция, която аз би трябвало да защитя на срещата. Когато се вземе решението за позицията ни от Министерски съвет, ще бъде комуникирана ", съобщи Стефан Янев.

Той акцентира, че няма искри сред него и премиера след коментара, че няма потребност от спомагателни войски на НАТО у нас, а позицията му остава същата за оня миг.

Според него за национална сигурност и национални ползи няма "фоби " и "фили ", а в това отношение би трябвало да сме българофили.

"От войната хората страдат, никой не я желае, само че е наша отговорност да вземем ограничения и да бъдем готови за нея. Българската войска е призвана да поддържа подготвеност, по този начин обезпечава суверенитета и териториалната целокупност на страната. Армията ни може да реагира при развиване на отрицателен сюжет по отношение на Украйна и Русия ", безапелационен е Янев.

"НАТО и Съединени американски щати обявиха, че няма да се намесят, а България има своя принос към решенията на НАТО. За България може да има и други последици от подобен един спор, по тази причина би трябвало да имаме подготвеност ", сподели още министърът.

"НАТО има своя политика за основаване на избран вид готовност при спор до границите на страни членки на пакта. НАТО е отбранителна организация и България съответно би трябвало да е подготвена със своите отбранителни качества ", акцентира той.

Относно развиването на военната инфраструктура, Стефан Янев съобщи, че всеки мост може да се употребява за военни цели, а вложенията в инфраструктура е добра концепция, само че би трябвало да се има поради равнището на рационализация на българската войска.

"Недофинансирането на качествата на армията е доста през последните години, тъй че мъчно може да се мисли сега за основаването на нова военна инфраструктура ", добави той.

Според него президентът Радев и сега е добър лобист за въоръжените сили и тяхното развиване.

"Ние би трябвало да влагаме в преворъжаването и превръщането на армията ни в съответна на равнището на нашите сътрудници. 2% от Брутният вътрешен продукт за защита е планувано да се стигне до 2024 година. Търсим баланс сред незабавната потребност и опциите на страната. Продължаваме диалози за бюджета и търсим спомагателни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнака на Българската войска ", считат военният министър.

Той съобщи, че не може да се каже, че тази година ще купуваме бронирани бойни машини, тъй като още няма контракт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР