Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание?Въпросът

...
Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание?Въпросът
Коментари Харесай

Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание?

Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с погрешно наличие?

Въпросът е значим. Редно е виновните институции да отговорят на него, откакто се натъква на тотално разминаване сред наличната документи.

Изключително противоречиво се оказва строителството на газопровода в региона на р. Вит край Плевен. Това е един от комплицираните стадии в построяването на тръбата.

Преди към 2 години стартира да се вихри сагата с пресичането на р. Вит от “Турски поток”. Първоначално проектът е бил тръбите да минат под коритото на реката по по този начин наречения способ "хоризонтално ориентирано сондиране ". При него се употребява огромно количество бентонит под налягане. Отговорните институции и проектантите обаче пропущат обстоятелството, че става дума за карстов регион. Бентонитът отива по-надолу от плануваното, където се намират кладенците на водоснабдителната система на град Плевен, обясниха пред ФрогНюз специалисти. Водата се размътва, става негодна и надлежно се взема решение процесът да спре, до момента в който не се откри различен метод. Това потвърдиха и от "Басейнова дирекция - Плевен " за ФрогНюз.

Такъв в последна сметка се намира - открит траншеен способ. И "Басейнова дирекция " издава нужното за това позволение, тъй като се касае за прекосяване през р. Вит, която е под шапката на институцията.

И тук се намесва Риболовен клуб “Балканка” - неправителствена организация, която се бори за отбрана на природата. “Баканка” апелира разрешителното за прилагане на лекомислен воден обект за прекосяването на "Турски поток " през р. Вит пред Административен съд София - град.

И тук сюжетът се заплита.

От правосъдното решение за първи път излиза наяве, че в делото е показан протокол, съгласно който тръбата е минала през р. Вит съгласно в началото заложения в плана способ - отвесно ориентирано сондиране. Представен пред Административен съд София - град е акт 16, излиза наяве от делото, с което ФрогНюз разполага. В него четем:

"В правосъдното произвеждане е показано позволение за прилагане № CT-05-1090 от 23.12.2020 година на началника на ДНСК за градеж "Разширение на газопреносната инфраструктура на (фирма), редом на северния газопровод " ведно с протокол обр. 16 за определяне годността на градежа, в който е посочено, че пресичането на газопровода към 338.7 - км 339.5 с р. Вит е изпълнено по метода на наклонено-насочено сондиране”.

Куриозното е, че обратно на записаното в правосъдното решение и Басейнова дирекция “Дунавски район”, и в формален отговор от Дирекция “Национален строителен контрол” (ДНСК) се показва, че тръбата в региона на р. Вит е построена по траншеен способ.

Къде е истината?

Разминаването в тази ситуация може да е по две аргументи. Първата е да е позволена фактологична неточност в самото дело, което обаче е малко евентуално. Все отново всяка дума в правосъдното решение се обосновава на съответно доказателство.

Втората опция е много притеснителна - “Турски поток” да работи на база на документи с погрешно наличие. Тук изниква въпросът по какъв начин са били признати документите за този газопровод и кой е положил подписи за вкарването му в употреба, в случай че в последна сметка има разминаване в документите. Кой би имал интерес “Турски поток” да бъде приключен скорострелно, до момента в който едно от нужните за построяването му разрешителни се апелира в съда и надлежно към момента не е влезнало в употреба? Какво следва, в случай че това в реалност е по този начин? И ще понесе ли някой отговорност?

От Риболовен клуб “Балканка” ще отнесат въпроса към прокуратурата. Предстои да забележим дали въпросът ще има развиване.

"Не мога да върша прогнози прокуратурата по какъв начин ще реагира. Имаше различен случай с р. Вит при строителството на Автомагистрала “Хемус”. Беше разкопано, баластрата беше открадната през 2019 година Тогава сигнализирахме до прокуратурата. В момента към момента се води кореспонденция против незнаен причинител в прокуратурата в Ловеч. Прокуратурата е до на никое място, а там черно на бяло се знае кой е причинител и всичко е документирано. Три години няма никой. България няма страна. Те унищожават река след река, вършат безусловно неразрешени неща, секат дървета по реките, които са най-важните в света и то за някаква мижава далавера”, сподели Димитър Куманов от “Балканка” пред Фрог.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР