Работещите в пътностроителния сектор излизат на национален протест днес с

...
Работещите в пътностроителния сектор излизат на национален протест днес с
Коментари Харесай

Пътните работници излязоха на национален протест

Работещите в пътностроителния бранш излизат на народен митинг през днешния ден с искане да им бъдат изплатени дължимите от страната над 1,1 милиарда лева за осъществени от тях активност. Дължимите суми са за интервала до 31 декември предходната година, като главната част от тях са от предходната пролет, когато Пътната организация спря да разпорежда действия. 

Вчера министър председателят Кирил Петков разгласи, че държавното управление е готово да заплати незабавно над 600 млн. лв. на пътните компании, което е към 50% от отговорностите. Решението обаче следва да мине и през парламента. Средствата, по думите на Петков, ще бъдат платени при изискване, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и цялостна инспекция, че са налице действително и изцяло осъществени действия. 

Представители на пътния отрасъл започнаха да се събират пред постройката на Народното заседание още към 9 часа, като те упорстват депутатите да гласоподават плана за решение по отношение на разплащането за пътните поправки. Преди седмица точката отпадна от дневния ред, само че тази седмица е заложена още веднъж в четвъртък. 

Над 20 са местата по републиканската пътна мрежа, които протестиращите ще блокират от 11 часа.

Работници от " Пътища Перник " ще затворят за половин час пътя за София при светофара на Драгичево.

Служителите на шуменската пътно-строителна компания " Автомагистрали - Черно море " ще блокират Айтоският проход при село Вресово, както и кръговото кръстовище при Дунав мост край Русе. За ремонта на правата Чирпан-Стара Загора АПИ дължи на сдружението още 28 милиона лв.. Във компанията работят 800 души, а поради забавените заплащания от страна на страната беше декларирано, че се планува 70% понижение на личния състав.

" На този стадий сме стопирали съкращението. Следващите ходове, които видяхме в пленарна зала, самото недоразумение сред парламентарните групи от ръководещото болшинство, не сме наясно тъкмо какво ще се случи. За нас решението е едно – да ни бъде платено това, което е направено. Изработено е и предадено предходната година, юни месец ", сподели за БНР Петя Стоянова – синдикален водач в " Автомагистрали -Черно море ". 

Във Варна местоположението на митинга е секторът от Автомагистрала " Хемус " на вход/изхода на града (до представителството на " Хюндай " и Комитово ханче).

Пътни строители от най-голямата компания в сектора в Хасковска област - " АБ ", излязоха на митинг на пътя Хасково - Димитровград. " Дружеството ни има да взема към 40 милиона лв., които са направени още предходната година и средствата ни се дължат. Допълнително не са ни разплатени към 5 милиона лв. за зимната поддръжка. Засега единствено слушаме обещания ", сподели за Българска телеграфна агенция техническият началник Илия Велев. 

" Причината за днешния митинг е отводът на Народно събрание да гласоподава препоръчаното от районното министерство и импортирано от депутати решение, което да даде опция да стартира решаването на проблемите в бранша ", разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Българската браншова камара " Пътища " Стефан Чайков.

Според него няма експертиза в която и да е парламентарна комисия да ревизира договорите на пътностроителните компаниите, в това число и в основаната междуведомствена комисията по инспекция на документите за изпълнени действия, където има един строителен инженер. Той означи, че това е и обидно към пътната администрация. " Всеки документ за изпълнени действия, които в този момент се претендират за заплащания, вървят с подписа на седем души от пътната администрация ", разяснява Чайков.

Въпреки тези опасения, управлението на камарата се надява да бъде спазен поетият ангажимент междуведомствената комисия да завърши работа по документите до 7 май, а задължението по договорите с пътностроителните компании планува цялостното разплащане с тях да стане до 30 юни.

" Средствата за разплащането на компаниите би трябвало да дойдат от бюджета на Пътната организация за тази година. Там обаче има пари по други пера, има 1,2 милиарда лв. за поддържане на пътищата, само че за нови възлагания, а не за старите. Вероятно сумата ще бъде обезщетена в бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " за 2022 година през актуализацията на бюджета на страната това лято ", коментира Чайков. 

" Искаме разплащане 100% на осъществените действия преди една година, които към този момент 20% е формалната инфлация, в действителност над 40% е повишаването на главните първични материали ", изясни за БНР инж. Георги Златев от Българската браншова камара " Пътища ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР