Работещите в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха

...
Работещите в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха
Коментари Харесай

Служителите на БАБХ плашат с ефективна стачка

Работещите в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) излязоха през вчерашния ден на протестен протест под наслов " Достойни заплати и почтени условия на труд ". Протестът бе проведен от Националната федерация " Земеделие и горско стопанство " към КТ " Подкрепа ".

Заради ниското възнаграждение в организацията по храните не доближават ветеринарни експерти, по тази причина предизвестяват от дълго време и синдикатите, и управлението на организацията. На афиш хората бяха залепили фишовете от заплатите си. Главен експерт с 32 години стаж и висше обучение взима към 800 лв.. От години организацията работи в изискванията на дефицит на средства, поради което заплатите на ветеринарните експерти са с към 40 на 100 по-малки от междинните за страната. Освен това липсват инсталация и препарати за проучвания. Условията на труд са мизерни. А от организацията се чака да опазва здравето на нацията посредством надзор над храната. Това сподели пред протестиращите водачът на земеделската федерация в " Подкрепа " Анелия Иванова.

" Всяка година Министерството на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас безусловно не е съгласуван с това, което би трябвало да свърши организацията в частност. И по-късно, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на аграрни стопани, тези пари се намират. Настояваме тази процедура да спре ", обявиха от синдиката. Затова протестиращите упорстват към бюджета на организацията по храните да бъдат добавени още 40 млн. лв., с цел да може хората да работят обикновено.

Анелия Иванова опроверга спекулациите, че стачкуват, с цел да желаят оставката на министъра на земеделието или на шефа на организацията. Напротив, сподели тя, те също се пробват да вдигнат бюджета, само че казусът е в неразбирането от страна на Министерството на финансите. Преди дни пред БНР шефът професор Паскал Желязков сподели, че има държавни ветеринари, чиновници на БАБХ, които дават отговор за по няколко обитаеми места поради дефицит на фрагменти. В същото време работните заплати са с към 200 лв. под междинната за страната.

" Протестираме за стабилизиране на БАБХ, която беше мъртвородена. Бюджетът на МЗХГ е плануван с недостиг и това е всяка година ", съобщи пред БНР Иванова.

" Нашето искане е да бъдат заделени 105 млн. лв. разноски за БАБХ на обособен ред в бюджета на МЗХГ като целеви средства. По този метод ще се подсигурява активността на организацията. За поредна година сме излъгани от ръководителя на комисията по бюджет и финанси, уточни Иванова и добави, че предложенията им са импортирани още през лятото. " Министърът на финансите въобще не обръща внимание на политиките и стратегиите, т.е. пуска един бюджет, който за нас безусловно не е съгласуван с това, което би трябвало да свърши организацията. След това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на аграрни стопани, тези пари се намират. Настояваме тази процедура да спре. "

Протестът завърши с ангажимента, че в идващите два дни ще се наблюдават деликатно дейностите на народните представители и в случай че настояванията на чиновниците в организацията по храните не бъдат задоволени, ще последват ефикасни протестни дейности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР