Работещите в администрацията на Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Работещите в администрацията на Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Работещите в енергийния регулатор няма да са държавни служители

Работещите в администрацията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към този момент няма да са държавни чиновници, което съгласно ръководещите ще разреши да бъдат увеличени възнагражденията им. Това реши Народното събрание, който одобри на второ четене текстове от измененията в Закона за енергетиката, съобщи Българска телеграфна агенция.

Дейността на администрацията в КЕВР се реализира от лица, работещи по трудово правно отношение. Трудовите правни отношения на чиновниците на комисията се уреждат според наредбите на Кодекса на труда, записаха депутатите.

Основните месечни хонорари на чиновниците на комисията ще се дефинират от ръководителя по вътрешни правила в границите на бюджета на институцията за съответната година. Служителите на комисията ще могат да получават спомагателни хонорари за реализирани резултати.

Защо ни беше да понижим равнището на работещите в КЕВР и от държавни чиновници да ги създадем чиновници по трудови правни отношения, попита Рамадан Аталай (ДПС). Той прикани да се резервира равнището на самостоятелност на КЕВР. Да останат държавни чиновници, опазени от закона и от всяка политическа интервенция, в случай че има, изиска депутатът.

Делян Добрев (ГЕРБ) отговори, че това е предложение на самия регулатор. Ако не го подкрепим, тези чиновници ще останат с оптимални заплати от 2000 лв. като държавни чиновници, а междинната прехрана на работещ в енергетиката е 3500 - 3600 лв., разяснява той. Възнагражденията в енергетиката са по-високи, дайте опция в регулатора да бъдат назначени качествени хора, прикани Добрев. Ние им даваме същата отбрана като за държавните чиновници, без да са такива, добави той.

Депутатите влязоха в спор дали КЕВР да се произнася при покупко-продажби за продажба на дялове от енергийни предприятия. Темата излезе на дневен ред откакто дребното частно сдружение " Инерком " се оказа покупател на българския бизнес на ЧЕЗ, който има 3 млн. консуматори в Западна България. След диспути, траяли и отвън постоянното работно време на Народното събрание, гласуването на второ четене на измененията беше отсрочено за на следващия ден.

Вносител на противоречивия текст е групата " Обединени патриоти ", само че сред първото и второто четене той отпадна по предложение на Движение за права и свободи. Според придвижването предлагането е противоконституционно. Когато има взаимоотношения сред два частни субекта, страната не може да се намесва и още повече със задна дата, уточни той. Според Аталай ГЕРБ се заблудили за тези текстове в еуфорията към оповестяването на продажбата на ЧЕЗ.

Делян Добрев уточни, че този текст не визира договорката за ЧЕЗ, тъй като тя към този момент е подписана, а важи оттук насетне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР