Работата върху промените в Кодекса за социално осигуряване, с които

...
Работата върху промените в Кодекса за социално осигуряване, с които
Коментари Харесай

Промените за втората пенсия се отлагат за след 5 февруари

Работата върху измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с които би трябвало да се регламентира етапа на погашение на парите от универсалните фондове, се забавя. Крайният период за внасяне на оферти преди второ четене на плана на Министерския съвет се удължава за повторно, като новата дата е 5 февруари, излиза наяве от уеб страницата на Народно събрание. Допреди малко срокът беше през днешния ден, само че оферти по този начин и не бяха оповестени.

Както " Сега " писа, забавеният с 3 години законопроект изненадващо бе нападнат на финалната права от Комисията за финансов контрол, която внесе в Народното събрание 34 страници забележки и оферти. Част от тях съществено трансформират философията на плана, заради което болшинството разяснява, че няма време за отразяване на забележките. Въпреки това бе даден период до края на тази седмица, с цел да може работна група да стикова концепциите преди второ четене. ГЕРБ постоянно подменя текстове на този стадий от приемането на един закон, макар че не би следвало това да е допустимо.

В очакване на предложенията за второ четене, сред КНСБ и Асоциацията на пенсионните сдружения се завърза успореден спор. Още в тристранката синдикатът излезе с радикални оферти към законопроекта, с които предлага универсалните фондове да оферират единствено един артикул - пожизнена пенсия, и той да не се наследява. Тези оферти още веднъж излязоха на дневен ред в последните дни около мненията, импортирани в Народното събрание.

Днес асоциацията оповести публична позиция по предложенията на профсъюза. " С настойчивото повторение на едни потвърдено неработещи и отхвърлени на всички равнища на тристранния и публичен разговор оферти, на процедура се обезсмисля цялата промяна в пенсионно осигурителната система в страната, стартирана през 1999 година, с дейното присъединяване на КНСБ ", разясняват от сдруженията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР