Работата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с

...
Работата на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с
Коментари Харесай

Търговският регистър тръгна след 17-дневна авария

Работата на Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е възобновена изцяло от 27 август, оповестиха от Агенцията по вписванията. Системата блокира на 10 август (петък). Това е нейният най-дълъг срив от основаването ѝ преди повече от 11 години.
"Всички свързани с регистъра услуги към този момент са вероятни на място в Агенция по вписванията и нейните районни структури. От 16 часа през днешния ден (понеделник) всички функционалности на регистъра, вероятни посредством достъп до интернет, също ще бъдат възобновени ", допълват от организацията.
Официалното пояснение на управляващите за безпредентния срив на Търговския указател е, че са дефектирали четири диска с общо 25 терабайта информация. И до момента няма пояснение за какво дисковете са отказали. По-големият проблем обаче е, че аварийните системи не са сработили и основният за стопанската система регистъра се срина изцяло.
България е длъжна по разпоредбите на Европейски Съюз да поддържа обществена електронна база данни на компаниите, регистрирани на нейна територия. Поради това 17 дни страната не изпълняваше своите отговорности. "Демократична България " прикани за самостоятелна инспекция на Брюксел за проблемите със системата. Проблемно обаче бе странната липса на рецензии от огромна част от работодателските организации.
По време на рецесията личеше и цялостното комплициране на премиера Бойко Борисов. Миналата неделя той разгласи, че системата ще тръгне до сряда. Това не се случи. По-късно в Народното събрание той увери депутатите, че "ако имаме шанс ", регистърът ще стартира работа до края на предходната седмица. Това също не се случи. В последна сметка системата стартира работа в понеделник.
Проблемите в Агенцията по вписванията не доведоха до сериозна политическа рецесия, макар че Търговският указател е система от сериозна значимост за страната. Случилото се обаче сподели по какъв начин се назначават хора на значими експертни позиции. Сривът на регистъра докара до отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя е някогашен член на Комисията за финансов контрол и като такава се е занимавала с доста от преписките на компании, свързани с Делян Пеевски.
На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която е назначена с протекциите на "Атака ", само че при нея също може да се открие връзка с Пеевски. Премиерът Бойко Борисов отхвърли да поеме отговорност за назначението на Козарева, макар че е предложена от него и назначена със заповед на правосъдния министър Цецка Цачева. Борисов изясни, че новата шефка на регистъра му е била "подадена " от "Атака ".
Политическата кариерата на Козарева стартира през 2015 година. Тя първо е назначена за шеф на "Спортна инфраструктура и ръководство на държавното присъединяване " в Министерството на младежта и спорта. Тази дирекция се занимава с парцелите на спортното министерство. През май 2017 година, е назначена за заместник-министър на младежта и спорта с протекцията на "Атака ".
През февруари тази година Козарева е назначена от икономическия министър Емил Караниколов за началник на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия. Емил Караниколов също е предопределение на "Атака ", само че е свързван с икономическите ползи на Движение за права и свободи и Делян Пеевски. Преди да стане министър Караниколов бе дълготраен изпълнителен шеф на Агенцията по приватизацията, като след негов автограф се реализираха покупко-продажбите за "Булгартабак ", Дипломатическия клуб в Бояна и за ИПК "Родина ". Министърът отхвърля да има връзка с Пеевски и споделя, че е назначен за министър в качеството на специалист.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР