Работа в продължение на четири дни седмично с по десет

...
Работа в продължение на четири дни седмично с по десет
Коментари Харесай

Това е: България минава на 4-дневна работна седмица

Работа в продължение на четири дни седмично с по 10 часа дневно е алтернатива, която желаеха към половината от интервюираните, взели участие в особено проучване на пазара на труда. В проучването взеха присъединяване над 2000 души.

" За мен концепцията наподобява обещаваща, само че близо 90% от хората показаха предпочитание да работят с разнообразни графици, в сравнение с общоприетата 5-дневна работна седмица. Този трендове се следи освен в България, само че и в цяла Европа, Съединени американски щати и Япония - по целия свят, научихме от проучването ", разяснява специалистът по човешки запаси Петър Джугански.

Той добави, че някои страни като Белгия и Португалия към този момент организират действителни опити в тази посока.

" Експериментите в доста от тези страни се оказват сполучливи, а във Англия мнозина компании към този момент ползват сходни модели на работа. През този интервал компаниите постоянно получават финансова поддръжка, само че значимо е да се означи, че този модел не е използван във всички промишлености. В някои от тях не може да се наемат повече служащи. Засега 4-дневната работна седмица е допустима единствено в избрани области ", изясни Джугански.

Експертът акцентира, че работодателите в България все още обаче не са склонни към такива гъвкави работни графици.

" Ние сме една от страните в Европейски Съюз, в които доста дребен брой хора работят по-малко часове. Пример за това е Нидерландия, където забележителен % от мъжете и дамите работят на повърхностен работен ден. В България доста работодатели не преглеждат сходни благоприятни условия ", показа експертът.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: работа работна седмица 4-дневна 8 часа 10 часа България 5-дневна
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР