Q&A Цветелин Иванов:Ревнив ли сте към колелото си? Не, напротив.

...
Q&A Цветелин Иванов:Ревнив ли сте към колелото си? Не, напротив.
Коментари Харесай

Pulse-ът на колелетата

Q&A Цветелин Иванов:

Ревнив ли сте към колелото си?

Не, в противен случай. Давам го на всеки, който го изиска, да покара, с цел да види какъв брой е хубаво. И в действителност имам няколко, разнообразни.

Как протича изявлението за работа при вас?

Представям си по какъв начин споделям на претендента да се чакаме в 6 ч. сутринта на някоя пътека, с велоекип и цялостно снаряжение. Това е най-хубавият тест ставаш или не. Но към този момент нямаме потребност от нови хора.

Защо младеж с вашите умения не се занимава с нещо по-безрисково, с цел да устоя фамилията си?

Защото това е нещо, което обичам, в което считам, че имам експертиза, и в което виждам необятни благоприятни условия.

Има ли човек от промишлеността или от бизнеса, на който се възхищавате?

Да, това сигурно е собственичката на марката за седалки VELO - Стела Ю, която имам достойнството да познавам. В момента е на над 70 година и към момента ръководи сама компанията си с над 1000 души личен състав, която създава 90% от седалките в света, или другояче казано, по към милион броя на месец. Още по тематиката
Опазването на велосипед в България е мъчна работа, която изисква вложения и тактичност

Драгомир Кузов, притежател и шеф на " Веломания ", пред " Капитал "

Компаниите чакат 5% повече продажби през годината, главно за района

След като през предходната година износът на фирмите скочи с 40% до 86 млн. евро, упованията за тази година са растежът да доближи до 29%

Търсенето на пазарни ниши дава резултат, само че не престават да се експортират главно първични материали и артикули с ниска добавена стойност

Правенето на колела е от оня вид бизнеси, където не е задоволителен единствено финансов усет, а би трябвало и пристрастеност. При най-новия български велопроект всеки от сътрудниците носи по една от тези съставки. В основните функции са Велизар Драгоев, притежател на един от най-големите вносители на медицински консумативи за диагностика на диабет " Марвена ", и Цветелин Иванов-Цуцо, който карачите познават от най-култовите години на Ram Bikes. Пресечна точка сред тях двамата закономерно ражда и името на колелетата, които създават - Pulse. За по-малко от година те влизат в ритъма на една от най-живите и бързо разрастващи се промишлености в световен мащаб, където към този момент откритите български производители сполучливо градят име. И въпреки и дребни към този момент имат физиономията на състезател, който ще бъде деликатно следен от другите с интензивен пулс.

Началото

" Всичко стартира на един Великден. Бяхме на приятелско събиране и се заговорихме за колела ", споделя Цветелин Иванов, който към оня миг развива магазин за колела в София. " Реших, че концепцията е супер. Прегледах по-късно и цифрите и се оказа, че пазарът на колелета е подобен, че никоя мощ на света няма потенциала да смогне на този растеж и да създаде толкоз, колкото се търси на пазара ", прибавя Велизар Драгоев и се усмихва, че " е неизбежно да се откри място и за нас ".

Съвпадение сред двамата е и стремежът към първокачествен артикул. " Винаги съм продавал единствено качествени произведения, не нещо, което да е на ниска цена. Така че планът съответства изцяло с моите визии по въпроса ", прибавя притежателят на " Марвена ". Той е и финасовият тил, обезпечил старта на Pulse. " От няколко години ми се желае да създадем някакво произвеждане в България, което да е насочено към външния пазар, защото при медицинските произведения, в които сме в действителност специалисти, сме достигнали едно равнище на пазара, където растежът завършва ", продължава Драгоев.

В момента фабриката за колела е приютена в негова новопостроена постройка в столичния квартал " Младост 2 " и е оборудвана с всичко належащо за производството. Дотук са вложени 1.5 млн. лева " Някои от машините костват колкото дребен апартамент ", прибавя Цветелин Иванов. Наред с първичните инвестиции обаче производството изисква още доста запаси. " Инвестицията няма да бъде възвърната още доста време. Няма по какъв начин да кажа: Чудесно, в този момент работете без мен! Дори и когато се вдигнат продажбите, отново ще трябват още доста милиони, които да се влагат, с цел да растем. Хубавото е, че имаме дълготрайни връзки с банките, които са склонни да ни финансират, тъй че, дай боже, да станат нещата, имаме подготвеност да работим ", спокоен е притежателят на " Марвена ", която все още създава колелетата, само че активността следва да се обособи в настрана сдружение. Амбицията на Цветелин Иванов обаче е първият рунд финансиране да бъде възвърнат скоро, до три години.

Не количество, а качество

" На ден потенциалът ни е да произвеждаме по 50 велосипеда, което прави 1000 на месец и 12 хиляди на година. Това е размерът, към който се стремим в началото ", споделя Цветелин Иванов, който управлява екипа от общо 7 души, работещи във фабриката. Той изяснява, че задачата не е да се конкурират непосредствено с другите огромни производители на колела в България като Sprint или Cross, за които работят по 700 - 800 служащи. " Те разчитат на размер, а ние разчитаме на качество ", натъртва Цветелин и изяснява какво тъкмо има поради. " Аз имах мой магазин за колела и там с сътрудниците се шегувахме, че от България идват колелета, на които са указани местата на частите, нищо повече. Няма конфигурация, няма съгласие сред тези елементи. Просто са си поставени на местата и нищо повече. Докато нашите колелета, всяко едно, откакто го направи монтьор, различен го поема за обзор и конфигурация, кара го, след което попълня доста подробен check list. "

Основна цел на производството е да поема поръчки на международни марки, които да вършат велосипедите си в България. Желаният пазар е външният. Първият подобен клиент на фабриката е немският Adler, за който в средата на юни е изпратена първата партида от 200 велосипеда.

Собствените модели колела Pulse се появяват като образци на това, което фабриката е в положение да предложи. " Никой нямаше да ни поръча нищо, без да сме посочили какво можем. Затова направихме няколко модела ", споделя Цветелин Иванов. Моделите могат да се видят на уеб страницата pulse-cycles.com, който е и единственото място, от което могат да се купят. Компанията не разчита на дистрибутори и физическа продажба в магазини, защото това би оскъпило в допълнение продукта. Търговията към този момент е в границите на Европейския съюз, плюс Швейцария и занапред набира скорост по отношение на регистрираните за 2016 година скромни пилотни продажби за 137 хиляди лева Причината да се чака съществено усъвършенстване е в големия триумф, който велосипедите Pulse реализират на профилирани състезания за планинско колоездене.

Сензация измежду елита

" Преди няколко месеца изпратихме на едно немско списание топ модела ни. Те щяха да вършат съпоставяне на enduro колела до 2500 евро. Беше ни забавно какво ще кажат за нашето колело. Ден преди да оповестят резултатите, на уеб страницата им имаше тийзър, в който оповестиха кои са десетте модела, участващи във финалното класиране, и не можахме да повярваме, че нашето е в селекцията измежду модели на Giant, Ghost и Canyon. Последните да вземем за пример продават по 500 велосипеда дневно и вършат оборот от 60 млн. евро на месец. На идващия ден от списанието ни се обадиха да кажат, че нашето колело печели теста. Казаха ни, че било " с дължини пред останалите ". И то в случай, че всички тези компании популяризират при тях, а ние не сме дали един лев, единствено сме си платили разноските за превоза до такава степен и назад ", споделя Цветелин Иванов.

И това не е единственият подобен пробив на Pulse. Попаднали на гребена на вълната, от компанията поставят старания да се задържат там и влагат интензивно в реклама в профилираните интернационалните издания за промишлеността. " Струва съвсем колкото заплатата на един човек, само че се отплаща в предложения за срещи и евентуални партньорства. "

Опасни завои

Колелото може да е изобретено от дълго време, само че формулата за това по какъв начин да правиш безкомпромисни откъм качество колела на допустима цена и да печелиш от това занапред се доизпипва от екипа зад велосипедите Pulse. Техните модели са на цени от 1000 до 4800 лева и са малко по-скъпи от сходни всеобщо създадени колела. Всеизвестен факт е, че за това произвеждане съвсем всички съставни елементи за производството идват от Китай, а в България се вършат проектирането на велосипедите и асемблирането им. Малко обаче се знае, че в този бизнес е нужно да имаш здрав корем, с цел да издържиш на дългите периоди за доставка на частите и също по този начин дългите периоди на отсрочено заплащане на доставените към клиента колела.

" Ние доставяме от Тайван, а не от Китай, тъй като качеството е по-високо. Но фабриките там са ужасно заети. Ако да вземем за пример в този момент поръчам елементи и ги платя, те ще бъдат тук най-рано след 4 месеца ", споделя Цветелин Иванов. Друго предизвикателство е отсроченото заплащане. Някои плащали 36 месеца след пратката, а други - едвам откакто продадат продукцията, което не е по силите на дребни компании.

Но това е като неравностите по планинска пътека. Който е карал колело, знае, че през подобен терен се минава със засилка и без боязън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР