Пушки пукаха и гайди свириха на площад Централен тази вечер,

...
Пушки пукаха и гайди свириха на площад Централен тази вечер,
Коментари Харесай

Пред Военния клуб: Стотици изживяха на ново събитията от...

Пушки пукаха и гайди свириха на площад " Централен " довечера, където стотици възрастни и деца се събраха, с цел да видят възстановката на събитията от 6-и септември 1885 година По традиция историята и тази година оживя с помощта на комитет " Родолюбие ".

Любопитните погледи на феновете с интерес проследяваха събитията довели до съединението на двете незаслужено разграничени половини на страната от Берлинския конгрес през 1878 година

Съединението е координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК). То стартира протести в няколко града на Източна Румелия, а след това прераства във боен прелом на 6 септември. Одобрено е от княз Александър I и е ръководено от майор Данаил Николаев. И след малко встъпление, притаили мирис, хората пазеха тишина и следяха деликатно.

Четата, предвождана от Продан Тишков, прочут като Чардафон, дойде пред Военния клуб въоръжена със старинни пищови и ятагани. На балкона на втория етаж там към този момент чакаше генерал-губернаторът Кръстевич. Последният посрещна нападателите с думите: „ И аз съм българин и за мен България е скъпа ”. После се съобщи без пердах.

Малчугани и възрастни изпаднаха в еуфория, когато на площада дойде файтон с два коня. Губернаторът се качи във файтона, гайдите засвириха, надписът " Източна Румелия " беше свален от балкона и неговото място зае българското знаме на Съединението. Гайдарите потеглиха постепенно след файтона по Главната, а след тях се изви пъстро хоро.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР