Пушенето на цигари и употребата на други тютюневи изделия продължава

...
Пушенето на цигари и употребата на други тютюневи изделия продължава
Коментари Харесай

44% от пушачите у нас не смятат да отказват цигарите

Пушенето на цигари и използването на други тютюневи произведения продължава да е всеобщ табиет за пълнолетния българин (възраст 18-64 г.). 59% от тази възрастова група използва цигари или други тютюневи произведения, като 46% го вършат всекидневно, а 13% - спорадично. Въпреки че осъзнават вредите от пушенето, 44% от пушачите нямат проекти да се опитат да го спрат, показва национално представително изследване по самодейност на Националната пациентска организация. Проучването цели да изследва моделите на приложимост на тютюневи произведения и равнището на информираност за вредите от това. 

Традиционните цигари остават всеобщия артикул за българските пушачи - 89% от постоянно пушещите декларират, че пушат единствено цигари. Употребата на нагреваеми тютюневи изделия  и електронни цигари е по-малка, като бездимните цигари са по-полулярни измежду висшистите. Само бездимни тютюневи произведения употребяват 9% от твърдите пушачи. 1% е делът на електронните цигари. 

Притеснителен е огромният дял на младите пушачи на възраст 19-24 години, декларирали, че използват цигари от 6-10 години - 8%. Това значи, че за значително от пушачите срещата с цигарите стартира много преди минималната възраст 18 година 44% от всички пушащите протягат ръка към цигарите повече от 20 г. 

Точно толкоз е и делът на хората, които декларират, че не считат да вършат опити за понижаване на цигарите. Нямат такива намарения и 43% от употребяващите бездимни произведения, както и 47% от ползващите електронни цигари. Това се изяснява ненапълно и с предишни провали по прекъсване на цигарите. 86% от спрелите да пушат декларират, че са се отказали по лично решение, като вредата за здравето се сочи като причина от 44% от тях, цената - от 27%. 63% от отказалите се са го създали изведнъж. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР