Публикувани са материали за американската армия на бъдещето. Ако вярвате

...
Публикувани са материали за американската армия на бъдещето. Ако вярвате
Коментари Харесай

СВО накара САЩ да се готвят за война на роботите

Публикувани са материали за американската войска на бъдещето. Ако вярвате на това, което съдържат, Съединени американски щати възнамеряват да изградят роботизирана войска, цялостна с безпилотни летателни апарати и безекипажни транспортни средства. Още по-интересното е, че Съединени американски щати явно научават уроците от военните дейности в Украйна. Как ще наподобява войната на бъдещето в съзнанието на американците?

Ако опишем с една дума какво възнамеряват американците в региона на безпилотните транспортни средства, тогава думата ще бъде „ роботика “. Съединените щати са били и са водач в основаването и потреблението на безпилотни транспортни средства. Така преди десетилетия се появиха дребни безпилотни летателни апарати (БПЛА) на равнище взвод.

Съединени американски щати обаче не са водили войни с еднакъв зложелател от доста десетилетия, те просто нямат опит в в действителност всеобщото потребление на разнообразни безпилотни летателни апарати и безекипажни наземни транспортни средства - нямаше къде да се образоват. Но в този момент имат Украйна.

Американски взор към бъдещето

В Съединени американски щати сега е образувана военна доктрина за роботизирана война. В сходство с тази доктрина забележителна част от всички задания на бойното поле се извършват от самостоятелни транспортни средства. Формулирани са условията към роботизираните системи, които ще се употребяват в такава война, и е дефиниран проект за съответните военни промени. Накратко, същността на положението, в което американската войска би трябвало да дойде вследствие на всички трансформации, е разказана по следния метод.

Американската войска основава разследваща система, основана на безпилотни транспортни средства от разнообразни класове и наземни датчици (често ситуирани от БПЛА или други отдалечени методи). В резултат на това огромни дронове работят за командването, да вземем за пример бригада, осигурявайки й ситуационна информираност за цялостната дълбочина на предоставената задача. Нивото по-долу е батальонно семейство от дронове, работещо по същия метод за батальон, а по-късно до пехотната „ четворка “ - отряд. Това е пехотен полуотряд, който също има лични дребни БПЛА, които могат да се употребяват да вземем за пример по време на борба в постройка за разузнаване на коридори, стълбища и други сходни.

Успоредно с това разнообразни датчици работят „ на земята “ - да вземем за пример сеизмични датчици, ситуирани зад вражеските линии, или компактни радари на наземни транспортни средства. Всички безпилотни летателни апарати са затворени в единна разследваща и огнева верига със средства за заличаване, да вземем за пример артилерия.

На дребни дистанции пехотата, обвързвана с осведомителни мрежи, които им разрешават да имат достъп до цялата тази разследваща информация, може да употребява освен обичайни оръжия, само че и планиращи муниции, т.е. безпилотни самолети камикадзе, за тъкмо заличаване на вражеско съоръжение и бойци.

На огромни дистанции и против по-големи противников сили ще бъдат употребявани така наречен рояци от самостоятелни атакуващи дронове камикадзе. Един рой може да се състои от стотици атакуващи дронове и всеки от тях работи под контрола на личния си изкуствен интелект. Роботите в рояка възнамеряват дейностите си без значение, като вземат поради какво вършат другите машини в рояка и къде се намират задачите. Те не могат да потискат връзките посредством средствата за електронна война, защото не поддържат никаква връзка с никого, с изключение на посредством приемане на информация за обстановката към тях със лични датчици (например инфрачервена камера). Роякови „ обединения “ от атакуващи дронове в Съединените щати са тествани от дълго време, изпитани са сполучливо и явно са в последните години преди всеобщото въвеждане на такова съоръжение във войските.

От позиция на ешелонирането на роботизираните системи, американците разделят бойното поле на „ предна линия от датчици “ - т.е. зоната, където самостоятелните разследващи датчици (сеизмични датчици, инфрачервени датчици и др.) са ситуирани допустимо най-близо до врага, „ предната линия на роботите “, където обстановката е под контрола на разнообразни безпилотни системи и където те постоянно нанасят огън по врага, и „ предната линия на войските “, където са ситуирани действителните войски с далекобойни оръжия (например 155-мм самоходно оръдие M1299 ще стреля на 70 километра с високопрецизни снаряди, тестването му е покрай финалния етап).

БПЛА обезпечават въздушно разузнаване, доставят муниции и други, предават радиокомуникации и се употребяват като стръв, с цел да подведат вражеското разузнаване или да го принудят да открие огън, когато американците имат потребност от това.

Дори доставката на муниции и евакуацията на ранените се прави от безпилотни фронтови транспортьори, нещо като дребни автоматизирани всъдеходи с плоска товарна платформа, които се движат зад настъпващата пехота. Освен това това съответно съоръжение към този момент е в употреба, производството му е в ход. Както доста други роботизирани системи. Но когато американците интегрират всичко това в единна система за ръководство с необятно потребление на изкуствен интелект, успеваемостта на такава система, както и на армията като цяло, ще бъде в пъти по-висока от средствата, включени в нея без такава дълбока интеграция, даже в случай че са били употребявани дружно.

И над всичко това стои специфична военна конструкция.

Управление на бъдещето

Запознайте се Командване на бъдещето на американската войска. Тази конструкция, учредена през 2018 година като част от американската войска (не забравяйте, че в Съединените щати думата „ войска “ не значи въоръжените сили като цяло, а сухопътните сили), има мотото „ Изковавайте бъдещето. ” Целта на командването е да ръководи планове за рационализация на армията.

Командването ръководи голям брой стратегии за развиване на армията на бъдещето в Съединените щати и си сътрудничи с доста разнообразни лаборатории и реализатори. Някои планове, поддържани от командата, наподобяват необичайно. Например многогодишни опити за разчитане на биоритмите на мозъка в процеса на ръководство на разнообразни уреди, с цел да се основат в бъдеще системи за ръководство на машина благодарение на мисълта. Но това е екзотика. Основните насоки на американците са следните:

– Високопрецизни далекобойни оръжия. Като част от това направление се основава най-новата 155-мм гаубица M1299 с цев 58-калибър, обхват на пукотевица 70 километра и автомат за зареждане. Високопрецизната ракета “Призм ” за подмяна на ракетата АТАКМС за комплекса ХИМАРС. По същата линия се работи върху наземни версии на ракетата “Томахоук ” и универсалната (създадена като противовъздушна и употребена най-вече като такава) ракета на “Рейтеън ” СМ-6. Успоредно с това под егидата на командването се основават десетки свързани стратегии - от автомат за зареждане на ново самоходно оръдие до програмен продукт за ръководство на артилерийския огън, обвързван с най-новите системи за ръководство на войските.

– Бойна машина от последващо потомство, в границите на която се основава семейство от нови бронирани машини за разнообразни цели, създават се планове за рационализация на остарели и разнообразни перспективни системи, като военни разновидности за електрическо задвижване. Едно от транспортните средства, които командването създава, е новият лек танк МПФ.

– Вертикално излитащият превоз на бъдещето е конвертопланът “Бел ” В-280.

– Безпилотен многоцелеви хеликоптер въз основата на УХ-60 “Блек Хоук ”. Успешният му полет без екипаж на борда се състоя през 2022 година

– Бойната експедиционна компютърна мрежа е високо предпазен военен аналог на Интернет, бързо разпрострат във всеки спектакъл на военни дейности, работещ по радиоканали и осигуряващ надзор на войски и оръжия, предаване на данни, връзки и доста други.

– Интегрирана система за Противовъздушна отбрана - система за ръководство на противовъздушната защита на войските, която включва всички детайли на военната Противовъздушна отбрана: от комплекси ШОРАД с дребен обхват на деяние до системи “Пейтриът ”. Тя също по този начин включва лазерни оръжейни системи, които имат най-евтината цена на изстрел измежду всички останали. Самите бойни лазери се създават и изпитват под патронажа на командването.

— Увеличаването на „ смъртоносността “ на боец е набор от проучвания, чиято цел е да се даде опция на американските бойци да убият допустимо най-вече противников бойци за единица време, съвсем без загуби.

Почти всички от горепосочените към този момент са най-малкото в развой на тестване, а някои проби към този момент са в произвеждане.

Роботизацията на войските, разказана нагоре, се прави от упоменатото Командване на бъдещето на американската войска. И тук ясно се демонстрира културната специфичност на американците, на която също би трябвало да обърнем внимание.

Украйна, роботи и дарба за учене

По време на СВО потреблението на разнообразни безпилотни системи, от цивилен квадрокоптери до известните “Ланцет ”, закупи невиждан мащаб. Мащабът на потребление на БПЛА стана най-големият в международната история. Бавно, само че несъмнено военният спор в Украйна се трансформира във война на роботизирани системи.

Воюващите страни натрупат опит и се поучават от грешките. В някои случаи те учат доста старателно, преодолявайки инерцията. Можем да вземем за пример да си спомним локални „ военни специалисти “, които след Втората война в Карабах твърдяха, че безпилотните самолети са нелепости, противовъздушната защита ще ги събори, електронната война ще ги потисне.

Американците се пробваха да проучват допустимо най-вече какво се случва в Украйна, да създадат заключения и да се опитат да се поучат от грешките на другите, без никакви предубеждения или комплекси „ ние сме страхотни така и така “. Много преди Карабах и украинските събития те вложиха в роботизация и имаха обилни достижения. Така преди няколко години бяха извършени учения, в които пехотата употребява същински наземни бойни роботи наземни верижни транспортни средства, въоръжени с картечници.

Сега тези творби получиха нов подтик. Съединени американски щати сътвориха военна доктрина за роботизирана война, ясна визия за информационните системи и софтуера, нужни за това, и ясна визия за вида безпилотни системи, от които ще се нуждаят в бъдеще. Освен това има добре премислена теория за бойно потребление, като се стартира от обособения боец и се стигне до комбинирани оръжейни формирования, особено несъмнено командване, което се занимава с всичко това, и равнище на подготвеност, което разрешава тази работа да не да се пази в загадка.

Тази стратегия може да не бъде изпълнена изцяло. Задачата е доста огромна и такива планове постоянно имат провали. Но даже и единствено отчасти осъществено, ще промени лицето на американската войска и най-вероятно ще я направи по-силна. И всичко това също се основава на нашия и украинския опит, на нашите и украинските неточности. Но освен.

Това наподобява е главната поука от американските проекти. Нито самите роботизирани комплекси, нито рояците дронове. Електронна платка, на която можете да извършите контролер за атакуващ дрон, кадърен да подчертае бойна машина на фона на терена благодарение на евтина камера и по-късно да я насочите, коства по-малко от 10 000 рубли и се продава свободно. И даже има подготвени логаритми за това, а в СВО към този момент са изпитани ударни дронове, които независимо разпознават цели. Това към този момент не е бъдеще, а сегашното.

Въпросът не е в технологиите, не в промишлеността. Въпросът е способността вярно да прогнозирате, да видите опциите и да създадете структури, които могат да трансфорат тези благоприятни условия в действителност. И в последна сметка – в умеенето да се учиш освен от грешките си, и не толкоз от тях.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР