Публикуваме без редакторска намеса обръщението на Национален инициативен комитет за

...
Публикуваме без редакторска намеса обръщението на Национален инициативен комитет за
Коментари Харесай

Обръщение към българския учител

Публикуваме без редакторска интервенция обръщението на Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система към българския преподавател. Комитетът е един от най-активните в настояването си за въвеждане на видеонаблюдение в детските градини и учебни заведения.

Уважаеми шефове на детски ясли, градини и учебни заведения, уважаеми учители,

Ние, от Национален цивилен предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система, заявяваме, че самодейността, предложенията, които сме внесли в Народното събрание, и митингите срещу насилието над деца НЕ са срещу учителското съсловие като цяло. Категорично осъждаме всевъзможни опити за демонизиране на самодейността и представянето й като зло за българското обучение и за българския преподавател.

За страдание, сме очевидци на тенденциозни опити за фокусиране на публичното внимание главно върху предлагането за видеонаблюдение в детските ясли, детските градини и учебните заведения. То е подбудено от родителската паника след случаите на принуждение и експанзия както от страна на учители към деца, по този начин и сред деца, а също по този начин и на възпитаници и родители към учители.

С това писмо бихме желали да насочите вниманието си към останалите 13 оферти, които са резултат от взаимна работа с родители, учители, шефове, психолози, адвокати и други
Въвеждане на мандатност на началниците и шефовете в системата на образованието, в това число на шефовете на детски ясли, градини и учебни заведения (В предлагането е заложена опция за преизбиране. Считаме, че това ще сътвори нужната мотивация за по-отговорно осъществяване на задълженията) Въвеждане на методика за асортимент на всички непрекъснати и краткотрайни ръководители и чиновници в системата на образованието. Въвеждане на периодически проби и събеседвания за установяване на положението на всеки един чиновник в детските ясли, градини и учебни заведения (и обезпечаване при нужда на съответна психическа поддръжка на педагогическия и непедагогическия персонал). Създаване на самостоятелна комисия за повсеместен контрол на системата на образованието, в чиито пълномощия да бъде включено и налагане на наказване дисциплинарно уволняване при несъмнено определяне на съществуване на принуждение, без значение от какъв темперамент, от страна на чиновник в детски ясли, детска градина или учебно заведение. Осигуряване на съответен брой експерти, като психолози, логопеди, педагози, обществени служащи и други, във всички детски ясли, градини и учебни заведения. Промяна на целия адаптационен модел при първичното постъпване и при промяна на детски ясли, градини и учебни заведения (връщане на опцията родител да участва в интервала на акомодация за да се построи връзка на доверие сред личния състав, родителя и детето и да се понижи напрежението за всички страни). Въвеждане на периодически, ефикасни, наложителни образования на чиновниците в детските ясли, градини и учебни заведения (практически ориентирани образования, които да обезпечат достъп на тези чиновници до новаторски подходи при работата с деца в предучилищна или учебна възраст; тренинги и практики за преодоляване на стреса; образования за различаване и реагиране при експанзия и др.) За всяко дете със СОП да бъде обезпечен спомагателен личен състав. Да се позволи на родителите при предпочитание и опция да подкрепят в ежедневните действия от чисто битов темперамент детските ясли, градини и учебни заведения. В детските ясли и градини малкия екран и интернет да бъдат употребявани само с образователна цел. Гъвкаво и съответно финансиране в системата на образованието във всички аспекти (отпадане на делегираните бюджети; увеличение на финансирането за системата на образованието до 6,5% от Брутният вътрешен продукт до 2021г.; повишение на учителските заплати до над междинната работна заплата за страната) Оптимизиране на процедурата за основаване на училищен синдикати. Други ограничения за повишение на качеството на просветителната система (тук се включват ограничения като: право на ранно пенсиониране и креативен отпуск за всички педагози, помощник-педагози и възпитатели; понижаване на броя на децата в група и надлежно учениците в клас; усилване на утринния медицински надзор в яслите и детските градини; преразглеждане на рецептурниците, по които се подготвя храната в яслите, детските градини и учебните столове)
Смятаме, че тези ограничения биха решили огромна част от сегашните проблеми и биха спомогнали за това деца, учители и родители да си взаимодействат сполучливо, гладко и в спокойна конюнктура.

Ние сме ЗА българския преподавател! НО осъждаме тези, които по един или различен метод не съблюдават Етичния кодекс за работа с деца. Смятаме, че сходни фрагменти петнят гилдията и нямат място в системата на образованието.

Като родители, ние ясно осъзнаваме своята отговорност за построяването на положителна връзка сред децата, учителите и учебната институция като цяло. Изразяваме подготвеност да поставим основите на взаимни старания за връщане на взаимното почитание, доверието и връзката сред възпитаници, родители и учители, с което желаем изрично да отхвърлим изказванията, че родителите са абдикирали от отговорността си и че само изискват от учителите!

Заявяваме, че ще продължим с цивилен начинания, ще търсим разговор и трайни решения на всички управнически равнища за по-добри условия на труд, обезпечаване на задоволително спомагателни експерти (психолози, логопеди, ресурсни учители, дефектолози) във всяко образователно заведение и съответно възнаграждение за виновния труд на българския преподавател.

Подаваме ръка за разговор и съдействие и желаеме дружно да дадем нов живот на просветителната система!

С почитание: Национален цивилен предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР