Публикацията е част от платеното съдържание в Капитал Light. Рано

...
Публикацията е част от платеното съдържание в Капитал Light. Рано
Коментари Харесай

Колкото по-рано бъде открит белодробният рак, толкова по-дълго се живее

Публикацията е част от платеното наличие в Капитал Light.
Рано поставената диагноза води до навременно лекуване и до по-висока дълготрайност на живота при рак на белия дроб. В България би трябвало да се сътвори народен раков проект, а във връзка с белодробния карцином - да се вкара скрининг за рискови групи и да се обръща особено внимание на признаците от страна на дихателната система. Около тези заключения се сплотиха водещи експерти в диагностиката и лекарствената терапия на конференция на тематика " Поеми си мирис - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб ". Тя бе извършена на финала на Месеца за битка с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември и цели да увеличи информираността измежду обществото за признаците, опциите за ранна диагностика и модерно лекуване при едно от най-разпространените злокачествени болести.

" Колкото по-рано, толкоз по-добре. Каквото можем да създадем в този момент, дано го създадем, да не го оставяме за на следващия ден ", обърна се към участниците Константинос Папагиянис, изпълнителен шеф на " MSD – България ". Като компания желаеме да помогнем за възстановяване на информираността за белодробния рак в месеца за битка със болестта, добави той, като акцентира, че нововъведенията нямат изключително значение, в случай че не могат да доближат до хората.

Специално видеообръщение направи обичаният артист Владимир Пенев, дипломат на акцията " Поеми си мирис – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб ". Той описа персоналната си история, която го свързва с диагнозата – изгубил е татко си и сестра си, интензивни пушачи, от това заболяване. Самият той също е бил пушач, само че уверено е отказал цигарите и върви на профилактичен обзор всяка година. " Бъдете в точния момент. Покажете на живота, че го цените! ", прикани Владимир Пенев.

" Обръщам се към всички с молба: в случай че имате продължителна кашлица, въпреки и дребна жила кръв, даже и лек дискомфорт в гръдния панер, обърнете се към експерт. Белодробните експерти са извънредно квалифицирани и при подозрение за раков развой знаят какви проучвания да създадат ", сподели проф. доктор Асен Дудов, дмн, шеф на Клиниката по здравна онкология в " Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ " Младост ". " Скринингът не е ранна диагностика, а национална политика. Специално за белодробния карцином би трябвало да се изследват настоятелно хората с фамилна обремененост, с цел да може, в случай че развият болестта, лекуването да стартира допустимо най-рано ", добави проф. Дудов.

" Симптомите при белодробен рак са неспецифични. Най-общите са изнемощялост, липса на вкус, загуба на тегло, лесна уморяемост. Насочващи за белодробен развой са кашлица с храчки – може и с кръв, зной, гръдна болежка, гръден дискомфорт. При метастази се появяват и симпоти от страна на съответните органи ", сподели доктор Красимир Койнов, шеф на Клиниката по здравна онкология в МБАЛ " Сердика ". Някои пациенти с белодробна находка на рентген се лекуват за пневмония, усъвършенстват се от приложеното лекуване, само че при контролно нагледно проучване се вижда, че находката остава. В такива случаи профилираните проучвания са наложителни.

" Да не забравяме, че туморът удвоява размера си за 180 дни. Важна е навременната диагноза. Започва се с деликатната анамнеза – в детайли запитване на пациента, което може доста да ни насочи. Следват прегледът и голям набор от благоприятни условия за проучвания. Редът при тях обаче е: общоприета рентгенография, ехография – за изключване на проблеми със сърцето, кръвна картина, функционално проучване на дишането и, при подозрение за белодробен карцином – скенер с контрастност ", изясни проф. доктор Димитър Костадинов, дм, шеф на Бронхологичното поделение към МБАЛББ " Света София ". За добра диагноза е значимо в границите на 20-30 дни пациентът с белодробни проблеми да бъде обяснен, предложи той. " Засега белодробният рак е по-разпространен измежду мъжете, само че в развитите страни дамите се изравняват – единствено в Италия и Франция нарастването на болните измежду тях е 60 пъти ", добави проф. Костадинов.

" Изследването на тъкан – клетъчен материал от тумора, е най-важнят стадий от диагностиката. Патоморфологичното проучване дава точна картина за типа и стадия на тумора, което е и определящо при лекуването ", сподели проф. доктор Светлана Христова, дм, шеф на Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ " Александровска ". Нашата цел е, определяйки самостоятелните характерности на карцинома при всеки пациент, да помогнем на сътрудниците да изберат най-хубавото лекуване – за всеки самостоятелно, добави тя. Специфичните характерности на всеки карцином се назовават биомаркери. У нас може да се изследват 3 биомаркера за белодробен рак. Тя уточни като проблем обстоятелството, че този вид проучвания не се заплащат от обществените фондове, а от фармацевтичните компании или от пациента.

Лечението включва хирургия, лъчетерапия, лекарствена терапия, сподели още доктор Койнов. " Необходимо е да има народен раков проект, направен от Министерство на здравеопазването, който да разписва цялата организация по битката с онкологичните болести. Това е проект за деяние, който включва всички участници и способи за диагностика, предварителна защита, лекуване ", сподели доктор Койнов. По отношение на скрининга той означи, че е по-скоро черноглед поради високата цена на такива стратегии.
" В последните години е налице дребна гражданска война в лекарственото лекуване. Благодарение на навлизането на имунотерапията делът на 5-годишната преживяемост, и то в най-напредналия IV етап на белодробния рак, набъбна от 3 на 15% ", сподели експертът. За наша наслада в България разполагаме с такива медикаменти и те са налични за пациентите, само че би трябвало да се усъвършенства организацията. След 10-15 години ще бъде направена решителна крачка в преодоляването освен на белодробния рак, само че и на рака като цяло ", предвижда доктор Койнов.

В поддръжка на акцията е основана апаратура с живи дръвчета на метростанция " НДК " – знак на разклонената като дърво дихателна система, която цели да накара преминаващите да се замислят за белодробното здраве.

КЛЮЧОВИ ФАКТИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в международен мащаб, причиняваща 16% от смъртните случаи по целия свят . През 2010 година общите годишни стопански разноски за рак са оценени почти на 1,16 трилиона щатски $ .Най-важният рисков фактор за рак с всяка локация е тютюнопушенето, отговорно за почти 22% от цялата смъртност от рак. 92% случаите на рак на белия дроб, трахеята и бронхите се дължат на тютюнопушене. В България съгласно данни на СЗО " актуалните пушачи " са близо 40% от популацията.Двеста разнообразни типове рак провокират 1 от всеки 6 смъртни случая в международен мащаб, а 1 от 5 от смъртните случаи, породени от рак, се дължат на рака на белия дроб .Ракът на белите дробове е най-честата причина за смъртност от рак , като заболеваемостта все повече се усилва .Ракът на белия дроб предизвиква повече смъртни случаи, в сравнение с общо случаите на рак на гърдата, простата и дебелото черво.Въпреки значимия прогрес през последните години, ракът на белите дробове остава измежду най-смъртоносните типове рак с огромна тежест на заболяването и високи условия от здравните системи. Процентът на преживяемост не е насърчителен и варира доста: в страните от Западния свят петгодишната преживяемост е приблизително 15%. България - 4250 нови случаи на рак на белия дроб годишно, 3260 от които са при мъжете. Ракът на белия дроб е водеща причина за гибел в резултат на онкологично заболяване в България. Симптоматиката на рака на белия дроб е нехарактерна. Затова за навременна диагноза би трябвало да се търси помощ от експерт при персистираща кашлица над 8 дни, чести и неподадаващи се на лекуване респираторни положения (бронхити, бронхопневмонии, зной и други). Повечето хора с рак на белия дроб се диагностицират късно , откакто болестта им е достигнало напреднал етап (IIIB/IV), което попречва опциите за лекуване. Късната диагноза е причина за високата смъртност в Европа , като 80% от тези пациенти умират в границите на една година от слагане на диагнозата.Цели, които биха могли да ускорят и подобрят диагнозата, включват: понижаване на времето сред консултацията в първичната помощ и началото на лекуването, повишение на осведомеността измежду обществеността за различаване на признаците и признаците на болестта по-рано , както и рационализиране на стратегиите за скрининг и диагностика измежду рисковите групи.Преживяемостта при рак на белия дроб обаче е ясно обвързвана с шанса диагнозата да се сложи допустимо най-рано .В основата на лекуването на рака на белия дроб е индивидуализираното лекуване - европейските рекомендации за лекуване на карцином на белия дроб поддържат индивидуализираното лекуване.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР