Публично ще бъде отбелязана 60-годишнината на баритона Михаил Пулиев, солист

...
Публично ще бъде отбелязана 60-годишнината на баритона Михаил Пулиев, солист
Коментари Харесай

Михаил Пулиев празнува 60-годишен юбилей

Публично ще бъде маркирана 60-годишнината на баритона Михаил Пулиев, солист на операта в Пловдив. На 30 август в спектакъла на Античния спектакъл "Травиата " от Джузепе Верди той ще извърши ролята на Жорж Жермон. Неговият креативен път е обвързван от началото на 90-те година (1993) с Пловдивската опера. Михаил Пулиев прави кариера и в Западна Европа - работил е в оперните театри в Берн, Швейцария, Кралската опера на Валония - Лиеж, Белгия (1987-1991), Пловдивската опера (1993-1996), Кралската опера "Ла Моне " в Брюксел (1997-1998), от 1998 година - още веднъж е солист в Пловдивската опера. Образованието си е получил в столичното музикално учебно заведение "Любомир Пипков " и в Софийската консерватория. Завършил е майсторски клас по ораториално и камерно пеене при проф. Лоре Фишер в Германия. Школувал се е и при маестро Борис Христов.
В неговия репертоар са известни баритонови партии във Вердиеви опери - Граф ди Луна в "Трубадур ", Жорж Жермон в "Травиата ", Набуко в едноименната опера, Фра Мелитоне в "Силата на ориста ", Дон Карлос в "Ернани ", Тонио в "Палячи " от Леонкавало, Шарплес в "Мадам Бътерфлай ", в Пучиниевия баритонов репертоар - Джани Скики в едноименната опера, Скарпия в "Тоска ", още Ескамилио в "Кармен " от Бизе, Княз Гремин в "Евгений Онегин " от Чайковски. В "Хофманови разкази " от Офенбах показва четирите персонификации на злото, в последно време го видяхме и в "Катерина Измайлова " от Шостакович. Режисьори и диригенти ценят освен вокалните му качества, само че и актьорския му гений. Коронна за него е ролята на Риголето в едноименната опера на Верди. През 2014 година в една акомодация по "Пръстенът на нибелунгите " от Вагнер, сложена от диригента Иван Ангелов, измежду статуите в най-високата част на Античния спектакъл самоуверено и естествено се вписа и висшият господ Вотан, изпълнен от Михаил Пулиев. Той пее и на сцената на Националната опера в София, в Русенската, Варненската, Старозагорската. Гастролирал е в оперните театри и филхармониите в Барселона, Мадрид, Амстердам, Лисабон, Берлин, Сеул, Флоренция, Москва, Скопие и доста други. Медалист е на наши и интернационалните състезания, сред които този в Женева 1987 година и "Мария Калас " в Атина. В момента е най-дългогодишният солист на Пловдивската опера.
А музикалният план "По-полека Symphony ", който събира оркестъра на Пловдивската опера със Стефан Вълдобрев и "Обичайните обвинени " - Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов, ще бъде показан през днешния ден, 28 август, от 21 ч. на Античния спектакъл. За първи път познатите остарели шлагери и обичаните песни от новия им албум ще бъдат изпълнени в аранжимент с огромен симфоничен оркестър с диригент Константин Добройков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР